ВР хоче запровадити відповідальність за приниження українського народу

Автор/джерело -  © «ForUm»



Дата публiкацiї - 28.05.2008 02:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5183

Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону «Про внесення змін до кодексів України щодо запровадження відповідальності за приниження гідності українського народу».

Як повідомляє інформаційне управління Апарату ВР України, у цьому законопроекті, представленому народним депутатом Олегом Зарубінським, пропонується внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення нову статтю 185-13.

Згідно зі змінами, «приниження гідності українського народу, тобто будь-які публічні дії, направлені на ганьблення національних, традиційних, духовно-культурних, морально-етичних цінностей, етнічної самобутності та історичної пам'яті українського народу, які підривають його авторитет серед інших народів і принижують відчуття його самоповаги», - спричиняє накладення штрафу від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти не обкладених податками мінімумів доходів громадян», повідомляє «ЛІГА».

Крім того, згідно з документом, дії, передбачені частиною першої цієї статті, вчинені повторно тією ж особою, спричиняють за собою накладення штрафу від ста п'ятдесяти до двохсот п'ятдесяти не обкладених податками мінімумів доходів громадян.

Автор проекту також пропонує встановити для посадових осіб органів державної влади і місцевого самоврядування кримінальну відповідальність за приниження гідності українського народу, ввівши нову статтю 337-1 до Кримінального кодексу України.

Разом з тим, у змінах до Карно-процесуального кодексу України пропонується, що досудове слідство у кримінальних справах щодо приниження гідності українського народ, аналогічне справам щодо наруги над державними символами України, ведеться слідчими прокуратури.

У свою чергу, члени Комітету зазначили, що законопроект направлений на створення правових основ відповідальності за публічне приниження гідності українського народу, а, відповідно, і попередження таких дій. На думку народних депутатів, ухвалення цього Закону «дозволить зменшити популістські заяви, які деморалізують і фрагментують український народ, а, відповідно, створюють умови для формування продержавної громадської думки».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.