В Україні реанімують авторитаризм?

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 29.05.2008 18:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5199

Надмірне втручання Ради національної безпеки і оборони в роботу Кабінету Міністрів є ознакою створення авторитарної влади.

Таку думку висловив віце-прем`єр-міністр України Григорій Немиря сьогодні на прес-конференції в Кабінеті Міністрів.

«Першою ознакою тенденції до авторитаризму є надмірна сек’юритизація, тобто видавання питань широкого спектру питаннями національної безпеки. І в зв'язку з цим висунення на перший план таких інститутів і структур як РНБО – це є дуже небезпечною ознакою», - сказав Немиря.

На його думку, розвиток цієї тенденції надалі може поставити під загрозу основні досягнення Помаранчевої революції: реальну, а не фіктивну політичну конкуренцію, підзвітність органів виконавчої влади, свободу слова, рівний доступ до засобів масової інформації і в цілому відкритість України.

«Необхідні зміни до Конституції, бо якщо залишити так, як є, то дво- або триглавий уряд, або три-чотири паралельні уряди – це дорога до дестабілізації, яка грунтовно підриває європейську перспективу України», - вважає Немиря.

Віце-прем'єр також вважає передчасним припинення моніторингу політичної ситуації в Україні з боку Моніторингового комітету ПАРЄ. «Коли я чую заклики, що сьогодні-завтра потрібно відмінити моніторинг з бору ПАРЄ, без надання додаткових аргументів, чому це потрібно зробити, – для мене це тривожний дзвоник: а чи не стоїть за цими намірами спроба уникнути європейського контролю», - припустив віце-прем'єр.

Як повідомлялося раніше, 28 травня перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш заявив, що Рада національної безпеки і оборони не має жодного наміру ставити питання про відставку уряду.

Гавриш нагадав, що, відповідно до Конституції, це питання відноситься до компетенції Верховної Ради і Президента.

При цьому він відзначив, що «уряд сам міг би зробити такий вибір», але, наскільки відомо, прем'єр-міністр цього не робитиме.

За словами першого заступника секретаря РНБО, Україні необхідний стабільний уряд, а на наступному засіданні РНБО уряду буде лише дано ряд пропозицій, а також доручень для ефективнішої роботи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.