Show must go on. Ширку в студію!

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 6.06.2008 13:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5226

Сьогодні двоє нардепів улаштували ширковате шоу - написали заяви про вихід із демкоаліції. При тому, залишившись формально у лавах своїх фракцій.

Народний депутат від БЮТ Ігор Рибаков та народний депутат від НУНС Юрій Бут написали заяви про вихід зі складу коаліції, про що з трибуни парламенту повідомив спікер Арсеній Яценюк.

«Єдине, що хочу сказати: Нехай ці люди спам’ятаються», - сказав Яценюк.

У ложі преси розповсюджувалася заява Рибакова. Депутат пояснює, що його рішення стало логічним наслідком виявлених ним «численних корупційних діянь, сліди яких ведуть до вищого керівництва уряду».

Зокрема, Рибаков заявляє, що як голова міжфракційного депутатського об’єднання Верховної Ради “Контрабанді – Стоп” він провів «аналіз діяльності Кабміну щодо боротьби з корупцією і виявив, що «уряд не лише не припинив незаконні схеми, а й розширив арсенал засобів контрабанди». «Провідну роль в адмініструванні корупційних діянь відіграє Державна митна служба та її керівник Валерій Хорошковський», - йдеться у заяві.

У лавах ПР ця інформація викликала неабияке пожвавлення. Регіонали похапки об'явили уряд тимчасовим, а Тимошенко - виконувачкою обов'язків.

У зв’язку з розпадом коаліції уряд, який очолює Юлія Тимошенко, сьогодні є виконувачем обов’язків.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань регламенту, депутатської етики і забезпечення діяльності ВР, заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Він підкреслив, що «місяць є на вирішення цих питань». «Протягом місяця має бути сформована коаліція, яка подасть новий склад уряду», – сказав Єфремов.

Фракція Блоку «Наша Україна - Народна Самооборона» у Верховній Раді наполягає на тому, щоб депутат парламенту Юрій Бут або відкликав свою заяву про вихід з коаліції, або склав депутатські повноваження.

Про це журналістам сказав голова фракції НУНС в Раді В’ячеслав Кириленко.

«Ми пропонуватимемо депутатові Буту або відкликати свою заяву про вихід з коаліції демократичних сил до кінця дня, або до кінця дня, якщо у нього є хоч крихта політичної відповідальності, написати заяву про складання ним депутатських повноважень», - сказав він.

Кириленко зажадав, аби парламент негайно розглянув і ухвалив закон про імперативний мандат.

«Напевно, не дивлячись на весь наш лібералізм і демократизм, потрібно як першочергове питання заслухати наступного тижня питання про імперативний мандат, щоб ні у кого не виникало бажання під будь-яким приводом переглядати волю виборців», - сказав він.

Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко коротко прокоментував ситуацію у парламенті і вихід із коаліції члена депутатської групи «НС» Юрія Бута: «Схоже на те, що разом з політичними репресіями в Україну повертається і політична проституція».

Юрій Луценко вважає, що коаліція витримає цей іспит.

«З юридичної точки зору, сьогоднішні заяви двох парламентарів про вихід із коаліції не несуть жодного правового наслідку. Скоріш за все, це залаштунковий демарш тих політичних режисерів, які хочуть дискредитувати коаліцію. Коаліція існує і вона буде працювати», – сказав лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко

Замість післямови. Чинне законодавство чітко встановлює, що коаліцію у парламенті утворюють не фізичні особи - народні депутати, а партійні фракції. Отже, рішення про вихід або ж входження до коаліції у парламенті - ухвалюють партійні фракції більшістю від їхнього складу. Ситуація, коли нардеп є членом фракції, але не виконує її рішення - аж ніяк не обумовлена чинним законодавством. Хоча вихід(добровільний чи примусовий) із фракції - означає втрату депутатського мандату.

У минулому скликанні парламенту саме на підставі індивідуального членства у коаліції С.Р.А.К.А. регіонали і соціалісти намагалися створити конституційну більшість, що мало наслідком розпуск парламенту та довчасні вибори.

У діючому складі від самого початку стався подібний прецедент: нардеп Іван Плющ так і не підписав коаліційну угоду, що, втім де-юре не означає, що він опинився поза складом коаліції, оскільки таке рішення ухвалено його фракцією НУ-НС.

Демарш ще двох нардепів не означає розвал коаліції де-юре, проте він ствоює внутрішні проблеми із фракційною дісципліною щодо голосувань. І цю проблему мають вирішити самі члени цих фракцій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.