В Україні знову вибухнула шахта. Вона працювала попри заборону

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 8.06.2008 21:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5234

У Донецькій області, в місті Єнакієвому, на шахті ім. Карла Маркса стався вибух, у зоні вибуху опинилися 40 гірників.

Як повідомили в Центральному штабі державної воєнізованої гірничорятувальної служби в Донецьку, вибух стався сьогодні о 5.00 на дільниці №78, на горизонті 1000 м.

На місце аварії виїхали 7 відділень рятувальників, 3 реанімаційно-протишокових бригади, командування донецького Центроштабу гірничорятувальної служби, а таккже до місця аварії прямують кілька відділень луганських рятувальників.

Вибух був такої сили, що стовб диму і вогню виравася на поверхню і його бачили на відстані декілька кілометрів. Як повідомили в прес-службі Донецької облдержадміністрації, в результаті вибуху постраждали троє людей на поверхні, також пошкоджені надшахтні будівлі.

Між тим, гірничі підземні роботи на шахті ім. Карла Маркса в місті Єнакієвому Донецькій області були припинені інспекторами Госпромнадзора ще до сьогоднішнього вибуху.

Як повідомила прес-секретар територіального управління Держпромнагляду у Донецькій області Марина Нікітіна, за наслідками перевірок теруправління на цій шахті роботи були тимчасово припинені, "роботи з видобутку вугілля та проходки не проводилися". За її словами, ті 40 людей, які опинились у зоні вибуху, займалися роботами тільки з життєзабезпечення шахти.

Наразі відомо, що газові датчики захисту на шахті імені Карла Маркса спрацювали за півгодини до вибуху, заявив голова Донецької облдержадміністрації Володимир Логвиненко на брифінгу на шахті у Єнакієвому Донецької області.

За словами Логвиненка, за свідченнями диспетчера, сьогодні о 4.30 спрацювала захисна система, і диспетчер дав команду на евакуацію гірників, тому усі шахтарі, що знаходилися під землею, повинні були вийти до ствола.

Саме тому, сказав губернатор, ще залишається надія на те, що можна врятувати шахтарів.

Наразі їхня доля залишається невідомою, оскільки на глибині 600 метрів утворився завал із зруйнованих вибухом залізобетонних конструкцій та обваленого грунту і рятувальники не мають змоги дістатися до шахтарів.

Сьогодні ж Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом аварії на шахті імені Карла Маркса у Єнакієвому Донецької області.

Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр, керівник урядової комісії з розслідування причин аварії на шахті Олександр Турчинов на брифінгу на шахті.

За його словами, слідство ведеться, і перевірятимуться усі версії, які були озвучені самими шахтарями, тобто - чи справді вівся промисловий видобуток вугілля після заборони Держпромнагляду.

Крім того, Турчинов заперечує, що причиною аварії міг стати теракт.

“Вибух стався на дуже великій глибині, близько тисячі метрів, тому я не думаю, що терористи зможуть спуститися на таку глибину”, - сказав він.

За словами Турчинова, це питання - для фахівців, і він не має наміру коментувати його, поки не будуть зрозумілими результати експертизи.

Турчинов пояснив, що лише після того, коли буде розчищено основний і вантажний стволи і рятувальники зможуть спуститися у шахту, щоб врятувати людей і зробити на місці оцінку ситуації, лише тоді можна буде говорити про конкретику.

Він відзначив, що більш точна інформація з'явиться не раніше, ніж через декілька годин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.