Росія знищуватиме хімічну зброю біля українського кордону

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 10.06.2008 19:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5252

Україна просить Росію роз’яснити обставини будівництва заводу зі знищення хімічної зброї в Брянській області в 70 кілометрах від кордону.

Про це повідомив керівник прес-служби Міністерства закордонних справ Василь Кирилич.

За його словами, в 70 кілометрах від україно-російського кордону в Брянській області ведуться будівельні роботи зі спорудження заводу зі знищенню хімічної зброї.

«Це не може не турбувати українську сторону, оскільки пов’язано з питаннями безпеки і екології», - сказав він.

За словами Кирилича, МЗС направив російським колегам ноту з проханням надати інформацію про призначення об’єкту. «На жаль, українська сторона не одержала відповіді», - сказав він.

У зв’язку з цим МЗС послав ноту повторно з проханням роз’яснити технологічні процеси на заводі, що будується.

Крім того, українська сторона ініціює створення спільної україно-російської робочої експертної групи для моніторингу екологічної ситуації на цьому об’єкті.

Від “Аратти”: існує загальноприйнята міжнародна практика розміщення подібних об'єктів підвищеної небезпеки - їхнє розташування обирається у таких місцях, аби у разі виникнення аварійної ситуації звести до мінімуму вірогідне ураження цивільного населення. Нічого подібного сказати про густонаселену Брянщину не можна.

Тим більше, подібні об'єкти, якщо розташовуються біля кордону іноземної держави, то обов'язково все погоджується мід двома країнами та налагоджується система аварійного сповіщення.

Як бачимо, у Росії так не прийнято. Не прийнято вважати своїх громадян людьми, які мають право на життя. Не прийнято поважати суверенні права сусідніх держав.

У Москві постійно й хворобливо опікуються проблемами російської мови чи вказують українцям які свята їм дозволяється святкувати, а які ні. При тому наголошується, шо непослух - є мало не агресією проти РФ.

Між тим, розміщення хімзаводу біля України і в густонаселеному регіоні - очевидно є виключним проявом типової російської дружби. По-масковскі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.