Розбудовуємо державу. СБУ - із простягнутою рукою

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 12.06.2008 19:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5266

Вродовж останніх 10 років рівень забезпеченості бюджетними коштами діяльності СБУ залишається на межі 0,2% від ВВП України, або 40-50% від її реальної потреби. Для порівняння: в європейських країнах сумарні видатки на утримання спецслужб становлять 1% від ВВП.

Про це сьогодні на брифінгу заявила заступник голови СБУ Світлана Нєжнова.

за її словами, збереження практики низького фінансування національної спецслужби може стати чинником, який стримуватиме ефективність діяльності у сфері забезпечення державної безпеки.

На сьогодні фонд оплати праці співробітників складає 50% від потреби, а на розвиток матеріально-технічної бази виділяється лише 18 % від необхідного.

Вона оприлюднила данні, які приголомшують.

Так, у зв’язку з недостатнім рівнем фінансування в аварійному стані перебуває понад 30% службово-технічних споруд, більше 50% службових приміщень потребують ремонту. Проблемними залишаються питання забезпечення підрозділів спеціальною технікою, озброєнням, захисним спорядженням, ПЕОМ, автотранспортом. Термінового оновлення потребує існуюче обладнання баз та полігонів антитерористичних підрозділів СБУ.

Така ситуація виникла через те, що більше 85% коштів спрямовується на споживання (оплату праці, утримання службово-технічних споруд, спеціальної техніки, автотранспорту, комунальні платежі та інші першочергові витрати) і тільки 10-15 відсотків на розвиток матеріально-технічної бази. Для порівняння: в європейських країнах питома вага грошового забезпечення співробітників спецслужб становить близько 30%, відповідно матеріально-технічне забезпечення – близько 70 % від загального фінансування.

Темпи зростання фонду оплати праці порівняно з іншими міністерствами та відомствами, що відбулися вродовж 2004-2008 років, призвели до значного (1,5-2 рази) відставання розміру зарплати співробітників СБУ від працівників інших органів державної влади.

На даний час офіцери СБУ з вислугою до 10 років з вищою освітою та спеціальною підготовкою отримують місячне грошове забезпечення менше заробітної плати працівників найпростіших професій супермаркетів, а молодший офіцерський склад – до 1,5 тис. грн., середній – до 2,5 тис. грн. Для порівняння: військовослужбовці ФСБ Російської Федерації отримують грошове забезпечення в 3-4 рази більше, ніж співробітники Служби безпеки, та в 1,5-2 рази - ніж інші державні службовці РФ.

Кожен тиждень надходить 25-30 рапортів від офіцерів і прапорщиків на звільнення з військової служби в СБУ. Мотивація одна – неможливість утримувати родину.

Залишається проблемним і питання забезпечення військовослужбовців житлом. У загальній черзі на отримання житла перебуває 5 тис. 781 військовослужбовець СБ України, з яких кожний другий взагалі безквартирний. У минулому році за рахунок державних коштів придбано лише 58 квартир, у поточному році планується 49. Такий рівень фінансування придбання житла для військовослужбовців СБ України дозволить скорочувати житлову чергу лише на 1 відсоток на рік.

Разом з цим, сумарний економічний ефект від вжитих СБУ протягом 2007-2008 років оперативно-розшукових та оперативно-слідчих заходів становить понад 2 млрд.грн., не допущено укладання збиткових для України угод на суму понад 900 млн. грн., попереджено незаконне відшкодування ПДВ на суму 1,3 млрд.грн.

За напрямком контррозвідувального захисту військово-економічного, науково-технічного та оборонного потенціалу порушено 111 кримінальних справ. Повернуто до бюджету майже 9 млн. грн., нараховано штрафних санкцій на суму 2,2 млн. грн.., попереджено економічних збитків державі на суму 43,5 млн. грн.

За порушення законодавства у сфері державного експортного контролю за матеріалами СБ України нараховано штрафних санкцій на суму 51 млн. грн.

У галузі забезпечення інформаційної безпеки держави з початку цього року порушено 49 кримінальних справ, засуджено 18 осіб. За два роки з незаконного обігу вилучено близько 60 спеціальних технічних засобів, у т.ч. 4 комплекси моніторингу мереж стільникового зв’язку.

Спецпідрозділами СБУ вилучено понад 644 кг героїну і 61 кг кокаїну, ліквідовано 92 канали контрабанди наркотиків (у тому числі 11 транснаціональних), 5 нарколабораторій.

У результаті спільних оперативно-розшукових заходів із партнерськими спецслужбами перекрито канал вербування, підготовки та відправки бойовиків для терористичної діяльності до Іраку та припинено діяльність транснаціональної терористичної підпільної мережі, що діяла на території ряду країн Західної Європи. В 2007 році та першому кварталі 2008 року розкрито 172 проявів терористичного характеру, понад 40 осіб притягнуто до кримінальної відповідальності, 21 особу до адміністративної відповідальності. Підрозділами СБ України у взаємодії з органами міліції із незаконного обігу вилучено 282 одиниці вогнепальної зброї, 255 гранат, 280 кг вибухівки, біля 40 тис. набоїв різного калібру, 42 електродетонаторів, 8 саморобних вибухових пристроїв. За даними фактами порушено 230 кримінальних справ за ознаками злочинів, пов’язаних із незаконним поводженням з вогнепальною зброєю та вибухівкою.

Указом Президента України від 20 березня 2008 року № 252/2008 “Деякі питання забезпечення функціонування та реформування Служби безпеки України” Кабінету Міністрів України доручено під час підготовки законопроекту про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України” опрацювати питання підвищення соціальних гарантій для співробітників СБ України, а також передбачити додаткові видатки Службі безпеки України на забезпечення функціонування та реформування органів системи Служби у сумі 1 млрд. 380 млн. грн.

Проте в проекті змін до державного бюджету України на 2008р. Міністерством фінансів передбачено лише 6% від цієї суми.

З огляду на зазначене керівництво Служби безпеки України при внесенні змін до Закону України „Про СБУ” буде наполягати на включенні до Закону відповідної статті щодо здійснення фінансового забезпечення СБУ на рівні не менше 0,5 відсотка від ВВП.

Замість післямови. Загальновідомо, що той хто не спроможний нагодувати власну армію - годує потім іноземну. Той, хто не здатен прогодувати власну спецслужбу - може й не розраховувати на міцну сувернну державність. Це - аксіома.

Чи слід нам дивуватися, чому інозмні спецслужби почуваються в Україні комфортніше ніж у сеьбе вдома, безперешкодно підриваючи основи нашої державності? Чи слід, в такому випадку дивуватися, що цілі політичні партії безперешкодно й безкарно діють, забезпечуючи інтереси інших держав за рахунок національних інтересів України?

Чи слід дивуватися безкарній та зухвалій корупції, яка вже зробила практично недієздатними органи державної влади?

І, напевно, кожен зможе дати собі чітку відповідь: кому потрібна жебрацька спецслужба?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.