Російського правонаступника підозрюють у зв'язках із мафією

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 13.06.2008 12:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5270

У США може розгорітися скандал, пов'язаний з підозрами президента Росії Дмитра Медвєдєва у зв'язках з оргзлочинністю.

12 червня в комітеті сенату США під головуванням колишнього кандидата в президенти США Джозефа Байдена пройшли слухання за назвою "Нафта, олігархи і можливості: енергетика від Центральної Азії до Європи".

Перед сенаторами виступили колишні радники з національної безпеки президента Джиммі Картера і віце-президента Альберта Гора Збігнев Бжезиньськи і Леон Фуерт, а також колишній аналітик радіо "Свобода" Роман Купчиньськи і директор Центру Євроазіатської політики інституту Hudson Зейно Баран.

У розпорядженні видання "Коммерсант" опинилася копія виступу Купчиньського в сенатському комітеті – "цей виступ з великою часткою імовірності призведе до скандалу на майбутніх слуханнях".

Купчиньськи, що нині є партнером у консалтинговій компанії AZEast Group, довгий час працював провідним аналітиком на радіо "Свобода", а в останні роки займався розслідуванням діяльності "Газпрому" і "РосУкрЕнерго".

У своїй промові, підготовленій для презентації в сенаті США, Купчиньський наполягає на необхідності проведення тотальної перевірки діяльності "Газпрому" у зв'язку з переговорами російського газового монополіста про розміщення своїх акцій на Нью-Йоркській фондовій біржі.

"NYSE недостатньо обмежуватися заявами про те, що в "Газпрому" усі (документи) у порядку, без проведення ретельного розслідування його європейських операцій і тактики жорсткої руки в Росії", - говорить аналітик.

Купчиньський також вважає, що міністерство юстиції США має взяти під контроль хід цього розслідування, щоб переконатися в старанності його проведення.

У тексті свого виступу Купчиньський стверджує, що "існують численні докази залучення російської оргзлочинності в російський енергетичний бізнес, про що цілком інформоване і з чим тихо погоджується російське керівництво".

Нагадуючи про те, що "Газпром" постачає 25% європейського природного газу, Купчиньськи задається питанням про те, "чи знав колишній голова ради директорів "Газпрому" Дмитро Медвєдєв про зв'язки цієї компанії з оргзлочинністю".

Багато експертів вважають, стверджує Купчиньськи, що знав, але вирішив мовчати. "Я, як і вони, вірю в неможливість того, що він (Медвєдєв) не знав про ці факти", - підкреслює аналітик.

Купчиньськи вважає, що "російська оргзлочинність, користуючись мовчазною підтримкою Кремля, відіграє значну роль у розширенні економічної гегемонії Кремля в країнах колишнього СРСР і колишнього Варшавського договору".

Купчиньськи наполягає на тому, що "для захисту енергетичної безпеки США, у довгостроковій перспективі, Конгрес має вжити необхідних заходів для переконання американського народу в тому, що американсько-російське енергетичне співробітництво вільне від невизначеності і сумнівної практики".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.