Профспілки переконані - катастрофи на шахтах триватимуть, поки немає контролю за власниками

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 17.06.2008 17:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5280

Глава Національного Форуму профспілок Мирослав Якибчук вважає, що «на нас чекатимуть нові трагедії на шахтах доти, поки контроль за дотриманням норм безпеки не буде покладено на профспілки, які далекі від політичних боїв навколо уряду і боротьби за надприбутки власників шахт.

«Саме політичні інтриги і бізнес інтереси олігархів заважають назвати місця нових можливих трагедій на вугледобувних підприємствах», - упевнений профспілковий лідер.

На думку Якибчука, найнебезпечніша ситуація на сьогодні на так званих глибинних шахтах, де видобуток вугілля ведеться на глибині більше тисячі метрів. Наприклад, через постійні викиди метану і пилу катастрофічна ситуація склалася на шахті імені Скочинського, Південно-донбасівських шахтах 1 і 3, а також на шахті імені Засядька, де сьогодні знову ведеться видобуток вугілля після численних аварій.

За інформацією лідера профспілок, на деяких шахтах навіть не намагаються дотримувати норми безпеки, і видобуток вугілля там ведеться підпільно. Це відбувається, зокрема, на Куйбишевській, Заперевальній, шахтах імені Кирова, і імені Горького (всі шахти - в Донецькій області). Добова норма видобутку на «підпільних» шахтах, за інформацією НФПУ, складає в середньому 150-500 тонн.

Тому профспілки створили власну незалежну комісію, яка розслідує причини останніх катастроф на українських шахтах, назвуть винних, а також вкажуть на шляху запобігання подібним аваріям в майбутньому.

Як повідомлялося раніше, 8 червня в Єнакієвому на шахті імені Карла Маркса ДП «Орджонікідзевугілля» на горизонтах 875-1000 метрів стався вибух газоповітряної суміші. У шахті працювали 37 гірників.

У місті Тернівка Дніпропетровській області на території шахти «Тернівська» ВАТИ «Павлоградвугілля» 16 червня зійшли з рейсів сім вагонів, з яких три перекинулися. Дергірпромнагляд 14 червня заборонив видобуток вугілля на шахті імені Засядька в Донецьку через значні порушення правил безпеки, але пізніше дозволив відновити видобуток вугілля на цій шахті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.