Європейські консульства порушують власні ж норми. Щодо українців

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.06.2008 18:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5290

Консульства та посольства не мають права вимагати особисту фінансову інформацію при оформленні віз.

Це є порушенням візової процедури та законодавства Євросоюзу й України, заявив сьогодні виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко на засіданні парламентського Комітету з європейської інтеграції.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, Наливайченко зазначив, що українські громадяни мають право отримувати візи за тими ж правилами, що і громадяни країн, з якими Україна підписала двосторонні угоди.

«Процедури ускладнені. Щоб їх спростити, МЗС має домовитись, що мають працювати всі відомства, щоб громадянину було простіше. Якщо в консульства є питання щодо громадянина, то він не в нього питає «Шановний Берлусконі, принеси мені ще три довідки». Він у комп’ютері набирає запит і через єдиний комп’ютер Шенґенської угоди йде обмін інформацією», – зазначив Валентин Наливайченко.

За його словами, якщо співробітників структур, що видають візи, цікавить якась додаткова інформація, то вони мають здобувати її самостійно. Для цього необхідно надсилати електронні інформаційні запити до відповідних структур і отримувати дані із створених для цього спеціальних каналів. Але вимагати від людини, що хоче отримати візу, інформацію про особистий рахунок чи розмір заробітної платні – є порушенням європейських норм.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.