Росія - антидемократичний регіональний лідер

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 23.06.2008 21:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5308

Американська неурядова організація “Фрідом Гаус” (“Дім Свободи”) оприлюднила свій щорічний звіт з оцінками демократії у світі. Зокрема, йдеться про те, що багаті енергоносіями країни, насамперед, Росія – придушують демократію на пострадянському просторі.

«Дім Свободи» вказує у своєму звіті «Нації в дорозі» за 2007 рік, у першу чергу, на такі антидемократичні режими як в Росії, Азербайджані і Казахстані. А Україну в цьому звіті названо «вільною державою», так само як і три пострадянські країни Балтики.

Директор дослідницьких програма «Дому Свободи» Крістофер Волкер вважає, що енергетично багаті країни такі як Росія, Казахстан, Азербайджан є своєрідними антидемократичними лідерами в регіоні.

«В найбільш важливих напрямках відповідальності і прозорості три провідних енергетичних багатії пострадянського простору проявляють явний спад щодо наших оцінок демократії», – зазначив Крістофер Волкер.

У звіті «Дому Свободи» насамперед Росія названа «провідною антидемократичною силою» на пострадянському просторі. Американські правозахисники вважають, що правляча еліта цієї країни у 2007 році ще більше придушувала політичний плюралізм, свободу ЗМІ, права виборців завдяки так званому «залізному трикутнику» – офіційній владі, великим промисловцям і службі безпеки.

Росія подає поганий приклад сусідам

«Дім Свободи» називає нинішні процеси в Росії «експериментом авторитарного капіталізму», де відчувається повне неприйняття західних демократичних принципів та зовнішньої критики російських авторитарних порядків. Підтвердженням останнього можуть бути і слова нового керівника уряду Володимир Путін, який заявив. «Страхи з приводу відсутності в Росії прав людини сильно перебільшені. І взагалі, на мій погляд, ця тема є якби інструментом тиску на Росію з метою досягнення якихось цілей, що не мають прямого відношення до прав людини».

Автори звіту вважають, що однією з головних цілей нинішньої зовнішньої політики Росії є вироблення «більш жорсткої і войовничою позиції щодо її сусідів». «Дім Свободи» наводить тут приклади ставлення Росії, зокрема, до Грузії, Естонії, України. У звіті також зазначено, що частина країн пострадянського простору все більше бере приклад із Росії. Йдеться, зокрема, про багаті енергетичним ресурсами Казахстан і Азербайджан, де також ослаблюється громадянське суспільство, чиниться тиск на виборців, на пресу і судочинство.

Завдяки фактору енергії антидемократичні сили об’єднуються

Американські дослідники демократії в світі вважають, що енергетичні ресурси є лише фактором зміцнення авторитарних тенденцій у низці країн але не причиною. «Дім Свободи» наголошує, що завдяки фактору енергії антидемократичні сили об’єднуються, що веде до розколу між демократичними державами – споживачами енергії і державами, які продають ці енергоносії. Цей розкол став особливо помітним в рамках ОБСЄ, коли авторитарні уряди змогли тут нав’язати деякі свої підходи до оцінки демократії і це призвело навіть до того, що в 2010 році головуватиме в ОБСЄ авторитарний Казахстан.

Автори американського звіту також звертають увагу на таке явище, як «втома від реформ», характерне для країн із молодою демократією, членів ЄС – Словенії, Латвії, Румунії.

Звіт «Дому Свободи» відзначає Україну, як «вільну державу» але критикує її за відсутність політичної стабільності, слабкість демократичних інституцій і недовершеність конституційної реформи, а також за «домінуючу в українському суспільстві корупцію» та слабкість судової системи, якою маніпулюють «сильні політичні гравці».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.