При міністрі-соціалістові процвітає хабарництво в ВУЗах

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 20.07.2006 13:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=532

За хабарництво до кримінальної відповідальності цього року притягнуто 119 керівників та викладачів ВУЗів. Суми викритих хабарів становлять від 500 грн. до 60 тис. грн.

Цього року у системі освіти працівники підрозділів Держслужби боротьби з економічною злочиністтю МВС України викрили 585 злочинів. З них 114 розкрадань, 458 службових злочинів, у тому числі 242 хабарництва. Суми викритих хабарів становлять від 500 грн. до 60 тис. грн. Наразі до кримінальної відповідальності притягнуто 119 осіб. З них 29 - керівників та 7 – держслужбовців. Зокрема, 2 ректора, 5 проректорів та 7 деканів, повідомляє прес-служба МВС.

Такі дані навів вчора журналістам начальник ДСБЕЗ МВС України Леонід Скалозуб. 416 кримінальних справ передано до суду. До держбюджету відшкодовано майже 1,5 млн. грн

Переважна більшість фактів хабарництва у системі освіти працівники органів внутрішніх справ викрили у січні – лютому та червні- липні, тобто в період сесій та вступних іспитів. При цьому з року в рік зростають як суми хабарів, що отримують посадовці-освітяни, так і кількість епізодів отримання хабарів.

У Луганській області порушено кримінальну справу проти завідуючого однієї з кафедр Східноукраїнського національного університету, який за попередньою змовою з викладачами вимагав та отримав від студентів через розрахунковий рахунок комерційних підприємств хабар у сумі 10 тис. грн. за позитивну здачу іспитів. Всього задокументовано 205 фактів хабарництва цією злочинною групою на загальну суму понад 60 тис. грн.

У Києві “на гарячому” затримали одного з проректорів Київського національного університету культури і мистецтва. Він вимагав та отримав 100 доларів США від студентки 3-го курсу заочного відділення за сприяння в успішній здачі іспитів під час сесії.

У Чернігівській області викрито декана одного з факультетів Чернігівського державного інституту економіки і управління, який вимагав та отримав хабара в сумі 1,2 тис. грн. від студентки 4-го курсу юридичного факультету за погашення академічної заборгованості по десяти предметах та внесення в наказ на видачу диплому про закінчення вищого навчального закладу. Додатково встановлено два факти отримання правопорушником хабарів на загальну суму 4 тис. грн.

У Києві порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 КК України відносно одного з керівників Київського національного університету культури та мистецтв. Вона вимагала та отримала 4 тис. доларів США хабара від місцевої жительки за сприяння в складанні вступних іспитів та зарахування до навчального закладу її родички.

У Миколаєві порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 КК України відносно двох членів приймальної комісії Миколаївського будівельного коледжу. Вони вимагали та отримали 1 тис. доларів США хабара від місцевого жителя за сприяння в складанні вступних випробувань та зарахування останнього до згаданого навчального закладу.

Аналогічні факти зловживань службовим становищем та хабарництва задокументовано в Київському національному університеті ім. Т.Г. Шевченка, Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті ім. Г.С. Сковороди, Прикарпатському університеті ім. В.Стефаника, Харківському державному медичному університеті, Харківському національному аграрному університеті, Житомирському державному агроекологічному університеті, Черкаському державному технологічному університеті, Запорізькій державній інженерній академії тощо.

МВС також непокоїть, що окремі викладачі та керівники вищих навчальних закладів вдаються до відвертого шахрайства. Так, у Житомирі порушено кримінальну справу відносно організованої злочинної групи посадовців Житомирського державного агроекологічного університету, які протягом 2004 – 2005 років вступили в злочинну змову з представниками приватних благодійних і громадських організацій, та зловживаючи службовим становищем, ввели в оману студентів цього закладу, повідомляючи, що під час оформлення документів для проходження виробничої практики за кордоном, вони мають сплатити обов'язкові благодійні внески. У такий спосіб вони отримали від студентів на рахунки благодійних та громадських організацій 300 тис. грн., які в подальшому легалізували та привласнили через комерційні структури.

На Дніпропетровщині порушено кримiнальну справу стосовно посадовців Криворiзького економiчного iнституту Київського нацiонального економiчного унiверситету, якi зловживаючи посадовим становищем, протягом 2004 - 2005 рокiв видавали дипломи спецiалiстiв та магiстрiв, не маючи лiцензiї вiдповiдної акредитацiї на право зайняття освiтньою дiяльнiстю за спецiальнiстю “Правознавство” за освiтньо-iнформацiйним рiвнем спецiалiста та акредитацiї спецiальностi “Облiк i аудит”, “Економiка пiдприємств”, “Маркетинг” за освiтньо-iнформацiйним рiвнем магiстра. В результатi вказаних дiй студенти навчального закладу здiйснили оплату за навчання в розмiрi 177 000 грн.

Робота з попередження та викриття фактів хабарництва в навчальних закладах перебуває на постійному контролі керівництва Міністерства, Департаменту боротьби з економічною злочинністю. Ця робота здійснюється на виконання Указу Президента України від 4 липня 2005 року та доручення Прем'єр-міністра України від 25 липня 2005 року, і передбачає вжиття заходів з викорінення хабарництва та інших негативних явищ у сфері освіти.

Як відомо, міністром освіти та науки є соціаліст Станіслав Ніколаєнко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.