ПАРЕ вимагає притягнути до відповідальності замовників убивства Гонгадзе

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.06.2008 17:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5320

Юридичний комітет ПАРЄ вважає, що розслідування вбивства журналіста не можна розглядати як завершене, доки не будуть притягнуті до відповідальності організатори злочину.

Тим часом вдова журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава у вівторок увечері сказала Радіо Свобода: «Цей звіт має дуже промовисту назву – про розслідування злочинів, скоєних високопосадовцями під час президентства Кучми в Україні. Не йдеться лише про справу Гонгадзе, йдеться і про інші злочини. Справа Гонгадзе розглядається у цьому контексті як символ, і звіт чітко фіксує відсутність прогресу у розслідуванні щодо замовників-організаторів. Юридичний комітет Ради Європи заявляє, що українська влада повинна розпочати кримінальне розслідування проти тих, хто покривав цей злочин, а це означає: проти Потебенька, Васильєва та інших генеральних прокурорів і колишніх чинів у Міністерстві внутрішніх справ».

Юридичний комітет ПАРЄ вітає недавні вироки трьом колишнім працівникам міліції – виконавцям убивства, однак, вважає за необхідне:

1) Перевірити автентичність плівок колишнього працівника охорони президента Кучми – майора Мельниченка, на яких колишній президент ніби-то домовляється з іншими двома високопосадовцями про те, як позбутися журналіста Гонгадзе.

2) Залучити інші можливості перевірки записів, аби вони могли бути використані як докази, в разі необхідності слідства.

3) Перевірити, за яких обставин безпосередній начальник трьох обвинувачених міліціонерів – генерал Пукач – зміг уникнути розслідування і втекти від арешту в Ізраїль.

Автор звіту – Сабіна Лойтгойзер-Шнарренберґер – повідомила, що доклала всіх зусиль, щоб допомогти дійти згоди між майором Мельниченком, Генеральною прокуратурою України та Департаментом Юстиції США і уможливити технічний аналіз записів, які має Мельниченко. За словами авторки звіту, «пан Мельниченко звернувся за міжнародною участю у цій справі, щоб уникнути будь-якої нечесної гри».

Звіт ПАРЄ оприлюднений сьогодні.

Від “Аратти”: ми, споглядаючи на повернення до влади кучмістів та активний курс Банкової на розвал демократичної коаліції, публічного опльовування клерками СП створеного демкоаліцією уряду та відвертий курс на відтворення ширки, не бачимо жодних перспектив у цій справі.

Хіба, що за вказівкою можновладців знайдуть цапа-відбувайла. Бо навряд сучасне оточення гаранта буде перейматися справжнім розслідуванням, яке може зіпсувати таку очевидну ідилію народного Президента та його нинішніх любих друзів. Здається, "сторінку перегорнуто".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.