Хроніки дерибану. У Львіській земельній афері “засвітилися” чиновники і судді

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 27.06.2008 13:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5335

Скандал навколо фактів незаконної купівлі 328 га Брюховицьких лісів та 15 земельних ділянок у Львові під будівництво АЗС повинен матеріалізуватися у кримінальні справи та публічні суди над злочинцями.

26 червня у Львівській міській раді пройшло засідання представників спеціальної робочої групи Верховної Ради на чолі з народним депутатом, головою одного з підкомітетів Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Володимиром Ар’євим, створеної для вивчення документів та фактів незаконної купівлі 328 га Брюховицьких лісів та 15 земельних ділянок у Львові під будівництво АЗС.

Звертаючись до заступника прокурора Львівської області Дмитра Лубчука, Володимир Ар’єв запитав: «Яким чином були виграні усі суди щодо 15 земельних ділянок, які отримали під забудову АЗС у Львові? Чи можна говорити про те, що туди можна скеровувати техніку для наведення порядку або, принаймні, забирати ці незаконно забудовані будівлі і повертати землі у комунальну власність міста?».

Народний депутат повідомив, що всі фірми, які були задіяні у незаконному заволодінні земельних ділянок у Львові, дивним чином зареєстровані за однією адресою (проспект Чорновола, 63) і збігаються зі структурами, які були пов’язані із нині покійним екс-губернатором Львівщини Сенчуком. «Ті, хто є спадкоємцями цього бізнесу, зараз просто довершують цю справу», – наголосив член «Народної самооборони» Володимир Ар’єв.

«Я бачив багато різних речей, працюючи журналістом, але щоб на підставі абсолютно сфальсифікованих документів: рішень міської ради, рішень обласної ради, нотаріальних документів, виділялася земля в таких обсягах, не бачив. Також не бачив і такого, щоб землю виділяли разом з об’єктами, які на ній стоять. Як, наприклад, у військовій частині №124 у Львові, де забрали контрольно-пропускний пункт, ворота і гараж», – зазначив Володимир Ар’єв.

Він також підкреслив, що найголовнішу роль у цій ситуації зіграли суди. «Феміда була явно з розв’язаними очима і з набитими кишенями, тому що судді ухвалювали завідомо неправомірні рішення, ігноруючи всі факти підробки документів та законів, – сказав народний депутат. – Якщо це залишиться безкарним, то завтра до кожного з нас в хату прийде якийсь товариш, покаже підроблене рішення суду і скаже, що це моя квартира, а ви вимітайтеся».

Оцінюючи масштаби фінансових збитків, завданих від проведених на Львівщині земельних афер, народний депутат України сказав, що це мільярди доларів.

«Якщо оцінювати ці масштаби у такому вимірі як нахабство, то, якщо чесно, не пам’ятаю, щоби настільки цинічно підробляли документи і на кожному кроці», – зазначив Володимир Ар’єв.

Щодо порівняння проведених земельних афер у Львівській області з іншими областями, то Володимир Ар’єв зазначив: «Думаю, що в Львівщина тут займає чільне місце. Львів, як і Київ та Харків, буде приймати «Євро-2012», і ціна землі тут автоматично підвищується у кілька разів. Харків, хоча і запасне місто, але стратегічне, як і Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса.».

Чи вдасться щось зробити для вирішення земельних питань на Львівщині? На це Володимир Ар’єв сказав: «Думаю, що під лежачий камінь вода не тече. Але, якщо щось робити, то можна сподіватися на результат. Гарантії може дати тільки Господь Бог».

Члени робочої групи Верховної Ради України наголосили, що найближчим часом Міністерство надзвичайних ситуацій України повинно вжити заходів щодо припинення діяльності самочинно влаштованої АЗС на вул. Замарстинівській-Мазепи у Львові.

За результатами перебування у Львові представники робочої групи на чолі з Володимиром Ар’євим напрацювали низку рекомендацій, спрямованих на вирішення проблемних земельних питань у місті Лева.

Зокрема, робоча група рекомендуватиме: Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю звернутися до Генерального прокурора України із клопотанням про внесення касаційного подання до Верховного суду України з приводу перегляду рішення Львівської міської ради щодо передачі земель у Львові ТзОВ «Західна нафтова група»; звернутися до Генпрокуратури із пропозицією ініціювати у порядку виключного провадження скасування рішень першої інстанції, які стосуються підтвердження законності передачі у приватну власність земельних ділянок; звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя та Вищої ради юстиції щодо оцінки дій суддів, які своїми рішеннями підтверджували законність передачі цих земельних ділянок; створення у Верховній Раді України тимчасової комісії з вивчення питань захоплення земель громади Львова.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.