СБУ підсумувало здобутки за півріччя. Упіймали 5 шпигунів-дипломатів

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 2.07.2008 13:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5351

Результати роботи СБУ за перше півріччя і викорінення корупціонерів із власних лав стали основними питаннями на підсумковому засіданні Колегії Служби безпеки України, яке відбулось учора.

Про це повідомила прес-служба.

Аналізуючи реальні загрози національній безпеці держави, Колегія СБ України визначила першочергові заходи щодо подальшої діяльності, серед яких чільне місце посідає захист конституційного ладу та збереження територіальної цілісності держави. Зокрема, наголошувалося, що усі матеріали, які стосуються зазіхань на територіальну цілісність, мають здобувати належну правову оцінку та відповідне процесуальне реагування згідно з чинним законодавством.

Як приклад наводились заходи, що вживались Службою безпеки із попередження антиконституційних і сепаратистських проявів. Зокрема, за фактом поширення представниками нелегалізованого об’єднання “Народний фронт “Севастополь-Крим-Росія” закликів щодо зазіхань на територіальну цілісність нашої держави порушено 2 кримінальні справи за ст. 110 КК України.

За матеріалами підрозділів контррозвідки СБ України здійснено 4 демарші іноземній стороні, ініційовано дострокове відкликання 5-х іноземних дипломатів-розвідників з території України.

Попереджено 38 спроб залучення громадян України до співпраці з іноземними спецслужбами.

По лінії охорони державної таємниці порушено 10 кримінальних справ, до кримінальної відповідальності притягнуто 3 осіб, до адміністративної - 508.

У рамках реалізації Концепції подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності» та антикорупційних ініціатив Президента України з початку року викрито 619 посадових злочинів, притягнуто до адміністративної відповідальності за корупцію 882 особи.

Викрито понад 400 злочинів у сфері боротьби з міжнародним наркобізнесом. З незаконного обігу вилучено понад 1 тонну прекурсорів, 350 кг наркотиків.

У рамках загальнодержавної операції з протидії немедичному використанню трамадолу Службою безпеки виявлено та ліквідовано 145 осередків незаконної реалізації препарату, вилучено з незаконного обігу 110 тис. доз. За матеріалами СБУ правоохоронними органами порушено 166 кримінальних справ.

Виконуючи функції контррозвідувального захисту економіки держави, СБ України передала матеріали до відповідних правоохоронних органів, за якими порушено 100 кримінальних справ. За поданнями СБУ застосовано 69 спеціальних санкцій до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, внаслідок чого повернуто валютних коштів та матеріальних цінностей з-за кордону на загальну суму 31,3 млн. грн.

Загалом надійшло до зведеного бюджету держави у вигляді фінансових санкцій, а також матеріальних цінностей, переданих до державного сектору економіки, понад 510 млн. грн.

Виступаючи на Колегії, в якій взяли участь усі керівники регіональних управлінь, в.о. Голови СБ України Валентин Наливайченко рішуче наголосив на необхідності остаточного викорінення та подальшого недопущення окремих корупційних проявів з боку деяких співробітників Служби безпеки.

За результатами спецоперації, проведеної підрозділом внутрішньої безпеки, рішенням Колегії усунуто з посад 24 старших офіцерів. Винесено догану керівникам двох обласних управлінь, звільнено з посад трьох заступників начальників регіональних підрозділів, ліквідовано два регіональні підрозділи СБУ. Всі матеріали скеровані до органів прокуратури з метою повного і всебічного розслідування відповідних кримінальних справ.

На колегії було визначено, що залишається пріоритетним завдання з розсекречення документів фондів галузевого державного архіву СБ України та доведення до громадськості історичної правди щодо Українського визвольного руху.

Колегія підтримала створення при СБУ Центру вивчення архівних документів з історії ОУН і УПА, завданнями якого, зокрема, є пошук, виявлення, опрацювання, систематизація та розсекречення архівних матеріалів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.