На день народження ВМФ України міністр сповістив, що що укріпить оборону Росії

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 6.07.2008 21:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5369

Міністерство оборони Російської Федерації наразі розглядає питання щодо купівлі ракетного крейсера “Україна”.

Про це сьогодні у Севастополі повідомив міністр оборони України Юрій Єхануров на святкуванні 16-ї річниці ВМС України.

«Ми ведемо переговори з Міноборони РФ щодо купівлі ракетного крейсера «Україна». Зокрема, це питання обговорювалося три дні тому, під час візиту української делегації в Москву. Ми очікуємо на рішення Росії з цього питання», - повідомив Єхануров.

Україна в 1993 році одержала від Росії недобудований ракетний крейсер «Україна», який понад 20 років будується в Миколаєві на Чорноморському суднобудівному заводі ім. 61-го комунара. Його технічна готовність становить 96%. Неодноразові спроби продати крейсер Росії або третій стороні були невдалими. На крейсері двічі формувався екіпаж зі складу ВМС ЗС України і двічі розформовувався. Для остаточної добудови крейсера необхідно близько 30 млн. доларів.

Екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко раніше повідомляв, що Міноборони на утримання крейсера «Україна» витрачає щороку близько 5 млн. грн. «Він не введений і не буде введений до бойового складу Військово-морських Сил, та ще й забирає ресурси від виконання інших завдань», - наголосив екс-міністр.

Від “Аратти”: вже не один рік навколо «України» ведеться дискусія можновладців на тему: що із отим скарбом робити? Декілька разів намагалися його продати росіянам і, навіть, китайцям.

Втім, те, що держава Україна вже 15 років не може ніяк знайти $30 млн. - це швидше за все ганьба для державних керівників, які із високих трибун жбурляють локшину про великість морської держави Україна.

Інші, із керівної команди клептоманів біля суспільного корита, заявляють, що мовляв, ВМФ України такі кораблі не потрібні - можна чудово обійтися моторними човнами. Дешево й сердито.

Проте, ми надаємо можливість вам, як громадянам та носіям влади, судити самим.

Крейсер «Україна» у Миколаєві 15 років тому...

Ракетні крейсери проекту 1164 називать просто: убивця авіаносців. Тобто, цей корабель маючи на озброєнні 16 пускових установок протикорабельних крилатих ракет «Базальт» дальністю ураження цілі до 550 км може знищити найбільший і найозброєніший військовий корабель, а десяток ЗРК «Форт» та «Оса», доповнених торпедними та іншими системами захисту, роблять його міцним горішком для будь-якого супротивника.

На озброєнні Росії три таких крейсери: «Москва» (Чорноморський Флот), «Маршал Устінов» (Північний Флот), «Варяг» (Тихоокеанський Флот). Проте, їхній термін бойової служби добігає кінця.

Очевидно, що прийняття Україною на озброєння крейсера «Україна» не тільки б збалансувало морські сили флотів України й Росії, а й сприяло б стабілізації ситуації у Криму і припинило б розмови про анексію як таку. Не кажучи про відповідні замовлення росіян Миколаєвським корабелам, бо інші верфі (у Росії) таких кораблів будувати просто не мають змоги.

Отже, робіть висновки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.