Мрійник Томенко публічно пофантазував. Про парламент і нардепів

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 9.07.2008 14:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5386

Для парламентарів важливішим має бути не тактичне завдання про те, наскільки довготривалою буде діяльність нинішньої коаліції чи опозиції та робота Верховної Ради VI скликання, а стратегічне: яким буде наступний парламент і чи взагалі можливо повернути його головну місію – активну професійну законодавчу роботу.

Таку думку висловив Микола Томенко під час конференції у Києві для представників регіональних ЗМІ, говорячи про ситуацію, що склалася у парламенті.

На сьогодні політична полеміка та міжпартійна дискусія характеризує діяльність парламенту, а не завдання, покладені на нього Конституцією та законодавством України. Тому, на думку Миколи Томенка, якщо навіть постане питання про чергові дострокові парламентські вибори, до початку цієї виборчої кампанії потрібно вирішити, як змінити виборче законодавство, щоб підвищити демократизм та професійний рівень парламенту, як повернути центр ваги до законодавчої діяльності та відродити довіру до Верховної Ради і депутатів, що формують цей інститут влади.

„Суспільству варто довести, що депутати здатні до таких змін. Зокрема, до завершення процедури зняття депутатської недоторканності та внесення змін до чинного законодавства, згідно з якими термін „народні депутати” залишиться в історії, а в парламенті працюватимуть депутати Верховної Ради України,” – запропонував Микола Томенко. Свою ідею він пояснює тим, що пропорційна система за закритими списками не є принципом делегування від народу, та й коефіцієнт активності нинішніх депутатів далекий від того, щоб претендувати на високе звання „народних”.

„Тому, якщо сьогодні депутати зважаться на ліквідацію цього пафосного звання і почнуть працювати бодай як депутати Верховної Ради України, це теж буде знак для суспільства стосовно певних змін на краще. Ідеально, аби була запроваджена норма Конституції, згідно з якою у разі, якщо парламент ініціює дострокові вибори, то всі депутати такого парламенту не мають права балотуватися до наступного складу Верховної Ради. Зрозуміло, що ближчим часом такої норми не з’явиться, а тому варто сподіватися бодай на те, що депутати наступного парламенту не матимуть недоторканності та звання „народних обранців”, - зазначив Микола Томенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.