Українці перетворили соняшник на пальму

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.07.2006 00:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=539

Допоки українські політики гудуть у Раді і будують хто швидше намети в парках і на площах, українські ж наковці роблять відкриття. Роблять казку реальністю. Чи бачена справа, щоб зі звичайного соняшника добували пальмову олію! І не тільки.

З насіння соняшника роблять пальмову і какао-олію

З його насіння роблять ще і какао-олію, пише журналіст "Московського комсомольця" Валентин Звегінцев.

Повідомлення виглядало як жарт. Інформагентство розповіло, що в Харківському інституті рослинництва вивели нові сорти соняшника. З одного добувають пальмову олія, з другого - какао. Ми, якщо чесно, не повірили. Про уся випадок звірилися з календарем - надворі не 1 квітня, а середина липня. Нічого не залишалося робити, як дзвонити в Харків і з’ясовувати, що це вони там винайшли і чи можливо зі звичайної насіння одержати пальмове і какао-олію.

З’ясувалося, що це не жарт, а правда. Директор інституту Віктор Кириченко розповів нам, що до цього відкриття їх інститут йшов 30 довгих років.

- Ще в 1967 році був винайдений спосіб добувати із соняшника оливкову олію, але ми вирішили піти далі і змусити рослину давати нам і інші олії, - розповів "МК" Кириченко.

Далі посипалися специфічні фрази, і кореспондент "МК" став повільно тонути в термінах. "Олеінова кислота", "ланолінова кислота", "мутагенез"... Якщо перевести мову директора з наукової на людську мову, то виходить от що. Якщо над зернятком звичайного соняшника провести деякі дії і змусити його мутувати, то воно з задоволенням стане виробляти і пальмову олію, і какао-олію, і оливкову.

- Сьогодні новий сорт "Капрал" проходить державні випробування . До речі, у нашому соняшнику пальмової олії навіть більше, ніж у самій пальмі! - розповідає Киричевський.

Зазначимо для справедливості, що винахід це зовсім не українських учених, але саме вони першими розробили промисловий спосіб видобутку цих олій із соняшника. Нас також зацікавило, а чи не міняється при цих мутаціях сама квітка. Може бути, вона тепер більше схожа на пальму?

- Ну що ви! Він точно такий же, як і звичайний соняшник. Ну, може, пофарбований ледь яскравіше.

Зараз пальмову олію і Україна, і Росія завозять з Малайзії, яка на цьому робить гарний бізнес.

- У рік наші країни закуповують близько 230 тисяч тонн. Це олія необхідна для кондитерів, для маслозаводів. Але справа в тому, що пальма - це рослина. Воно може занедужати, може трапитися неврожай. А отут ми! Звичайно, зараз наш спосіб видобутку олії дорожчий, ніж у Малайзії, але згодом ми зрівняємося за ціною, а може, зможемо навіть зробити його дешевшим, - говорить Киричевський.

Однак у Харкові не збираються зупинятися на досягнутому. Зараз щосили йде робота над одержанням з насінь соняшника оливи для двигунів. Оскільки вона буде не синтетичною, а біологічною, то і шкоди навколишньому середовищу від неї буде набагато менше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.