Президент вніс у парламент своє бачення бюджету. У вигляді законопроекту

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 10.07.2008 22:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5398

Президент України Віктор Ющенко вніс на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до Державного бюджету на 2008 рік. Депутати кажуть, що не мав права.

Як повідомляє прес-служба, необхідність цих змін була зрозуміла ще під час прийняття Закону України «Про Державний бюджет на 2008 рік та внесення змін до деяких законодавчих актів України». Глава держави підписав цей Закон, виходячи з необхідності введення в дію нових соціальних стандартів життя громадян. Водночас Законом уряду було надано доручення розробити та внести на розгляд Верховної Ради зміни до бюджету до 1 березня 2008 року.

Цю норму Закону урядом було проігноровано.

Натомість декілька днів тому ним було запропоновано на розгляд Верховної Ради зміни, які, на думку Президента України, несуть в собі низку ризиків.

Законопроект, внесений Президентом України, позбавлений цих недоліків, водночас він переорієнтовує зміни до бюджету в інвестиційний бік. Крім бюджетного кредитування НАК «Нафтогаз України» на закачку природного газу у сховища, яке необхідно напередодні очікуваного підвищення цін на газ, він передбачає необхідні видатки на добудову Дністровської ГАЕС, побудову доступного житла, збільшення боєздатності армії, підвищення якості освіти, виготовлення і трансляцію телерадіопрограм на державні потреби, збереження природного та заповідного фонду.

У ньому також присутня соціальна складова. Передбачено збільшення грошового забезпечення військовослужбовців (які не залежать від розміру мінімальної заробітної плати) та побудову житла для них.

На думку Президента України, внесений ним законопроект є оптимальним для підтримання сталих темпів розвитку країни, приборкання інфляції, вирішення найважливіших державних проблем.

Президент України Віктор Ющенко не уповноважений вносити до Верховної Ради проект змін до держбюджету.

В цьому переконаний нардеп Сергій Терьохін.

«Віктор Андрійович переплутав свою посаду з посадою Прем’єр-міністра. Відповідно до Бюджетного кодексу, єдиного органу, який може подавати будь-які пропозиції до діючого бюджету або до бюджету наступного року, є Кабінет Міністрів. Хай Віктор Андрійович почитає той документ, гарантом якого він є», - сказав Терьохін.

Відповідаючи на уточнююче питання, чи буде парламент розглядати проект, внесений Президентом, Терьохін підкреслив, що у Ради немає таких можливостей. Більш того, такий проект не може бути навіть зареєстрований у Верховній Раді. «Відповідно до Конституції і Бюджетного кодексу, тільки ініціатива, проголосована на засіданні уряду, може бути бюджетною ініціативою», - сказав народний депутат.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.