Політичні репресії. В ГПУ вважають, що метода допитів від Ієгуди-Вишинського - це нормально

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 16.07.2008 14:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5416

ГПУ стверджує, що ніяких порушень чинного законодавства щодо журналіста УП Сергія Лещенка не було.

Сьогодні прес-служба ГПУ прокоментувала допит журналіста, який викликав суспільний резонанс. Ми наводимо повний текст документу:

“До прес-служби Генеральної прокуратури України цими днями надходять численні звернення журналістів щодо допиту як свідка у справі про отруєння у 2004 році кандидата у Президенти України Ющенка В.А. журналіста Інтернет-видання «Українська правда» Сергія Лещенка.

З огляду на це заявляємо, що слідчі Генеральної прокуратури України вживають усі заходи, необхідні для повного, всебічного і об’єктивного розслідування цього злочину.

У рамках слідства проводяться у тому числі і допити свідків, які можуть сприяти встановленню обставин скоєння злочину.

Зважаючи на це, до Генеральної прокуратури України 11.07.08 на 10 годину ранку був запрошений і журналіст Сергій Лещенко, який зателефонував слідчому та попросив перенести його допит на більш пізній час у зв'язку з необхідністю зустріти в аеропорту близького родича. Отримавши згоду, Лещенко в призначений час не з'явився, пославшись на вказівку головного редактора видання «Українська правда» про необхідність висвітлення ним подій, які «раптово» виникли у Верховній Раді України.

Такого ж змісту листа за підписом головного редактора Лещенко С.А. передав через працівників СБУ, які повторно вручили йому повістку про виклик до прокуратури 12.07.08 на 10 годину ранку.

12.07.08 о 10.00 Сергій Лещенко на допит не з'явився, у зв`язку із отриманим завданням керівництва видання - висвітлити з'їзд однієї із політичних партій. Враховуючи ці обставини, йому знову була вручена повістка про виклик до прокуратури цього ж дня на 14.00.

Оскільки Лещенко С.А. жодного разу на виклики до прокуратури не з'явився, а названі ним причини не є поважними, слідчим була винесена постанова про застосування приводу свідка 14.07.08 на 10 годину ранку.

Вказана постанова працівниками міліції не була виконана, оскільки Лещенко С.А. добровільно з’явився 14.07.08 і у період з 11.30 до 18.44 був допитаний.

Будь-яких порушень кримінально-процесуального законодавства щодо нього не було допущено, в той час як він особисто порушив вимоги ч.1 ст. 70 КПК України”.

Натомість, прес-служба Президента Віктора Ющенка поширила сьогодні заяву наступного змісту. Цитуємо:

"У зв'язку з інцидентом, який виник навколо допиту журналіста С.Лещенка слідчими Генеральної прокуратури України 14 липня цього року, Секретаріат Президента України заявляє, що примусові заходи, вжиті слідчими у цій справі, не відповідають принципам свободи слова за умов розвитку демократичного правового суспільства в Україні і викликають занепокоєння у Президента України як гаранта прав та свобод людини і громадянина.

Як зазначає Прес-служба Глави держави, Президент України Віктор Ющенко наголошує, що Генеральна прокуратура при виконанні своїх повноважень повинна здійснювати свої дії винятково на підставі чинного законодавства України і сповідувати принцип рівності всіх громадян перед законом, незважаючи на їхній ранг та статус. Примусовий допит журналіста С.Лещенка в умовах недотримання вищезгаданого принципу зайвий раз демонструє необхідність негайного пришвидшення процесу реформування системи правоохоронних органів України.

Президент звертається до Генеральної прокуратури з вимогою невідкладно надати всі необхідні роз'яснення суспільству у зв'язку з цим інцидентом з метою уникнення будь-яких подальших спекуляцій з боку зацікавлених сторін у питанні розслідування справи про отруєння В.Ющенка".

Сам Сергій Лещенко, кометуючи дії ГПУ зазначив, що на його думку, необхідність так званої слідчої процедури полягала в тому, аби за допомогою маніпуляцій із законом, за допомогою підпису про неразголошення слідчої таємниці, заборонити йому подальше розслідування обставин отруєння Ющенка.

Втім, він відмовився підписувати будь-які документи.

Нагадаємо, що сьогодні - другий допит журналіста, інформації про який ми чекаємо із нетерпінням.

Вчителі сучасних чекістів: поруч із Сталіним, ліворуч Молотов і Ворошилов, а праворуч, із садстською посмішкою - товарищ Єжов.

Замість післямови. Все б воно, у поясненнях ГПУ нібито виглядає законно. Тільки у данному документі аж ніяк не пояснюється необхідність допиту упродовж 7 годин 20 хвилин.

Формально, чинний КПК не регламентує у часі слідчу дію - допит свідка. Але, нам вельми кортить почути версію пана Медведька, як Генерального прокурора України, про нагальну необхідність застосовувати до громадянина України методи допиту від Іегуди-Вишинського. Бо саме цим славетним чекістам належить авторство винаходу: багатогодинного тиску на підозрюваного із метою вичавити із нього найабсурдніші покази, які називаються мовою юристів - "самообмова".

Із заяви ГПУ,залишилося так й не зрозуміло, і не тільки нам, а й, вочевидь, самому Лещенку, свідком чого він був і як це стосується безпосередньо всебічного й повного розслідування? Тим більше, що журналіст аж ніяк не відповідає за слова народного депутата, а сам нардеп - за свої публічні висловлювання.

Ми вимагаємо від пана Медведька публічних, всебічних й повних коментарів. Причому - особисто, як від відповідальної особи української державної влади! У протилежному випадку ми вважатимемо, що очільник ГПУ зухвало приховує посадовий злочин своїх підлеглих, які незаконно, без достатніх правових підстав, що публічно підтверджено Президентом України, застосували силовий тиск та обмеження прав громадянина України Сергія Лещенка.

Ми вимагаємо від народних депутатів України невідкладно створити слідчу комісію із рослідування фактів порушення прав і свобод громадян України під час так званих слідчих дій слідчими ГПУ із усіма правовими наслідками для останніх.

Проте, знаючи славетні традиції відомства засновниками якого є Ієгуда-Вишинський, ми прогнозуємо, що Лещенко перший, але далеко не останній журналіст, якого "оброблятимуть" сучасні чекісти. Наступною може бути журналістка "Обозу" Соня Кошкіна, яка також веде незалежне журналістське розслідування обставин отруєння Ющенка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.