Росія готується застосувати газову зброю проти України

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.07.2008 10:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5435

Газпром вимагає від НАК Нафтогаз України припинити відбір російського газу понад обсяги, передбачених контрактами.

Як повідомляється, Київ накопичував додаткові обсяги палива, щоб наступного року, у випадку якщо Газпром реалізує свою погрозу підняти ціну з $179,5 до $400 за тисячу кубометрів, платити за газ менше.

14 липня Газпром направив НАК Нафтогаз України факсограмму з вимогою знизити обсяги відбору газу на території України до рівня, передбаченого контрактом з RosUkrEnergo AG (трейдер Газпрому в Україні).

За повідомленням поінформованих джерел, за перший тиждень липня на території України осіло більше 1 млрд кубометрів наднормативного газу.

При цьому Нафтогаз не погоджує в повному обсязі заявки RosUkrEnergo на транзит у країни Західної Європи. У зв'язку із цим Газпром вимагає у Нафтогазу терміново оформити акти приймання газу за червень і підписати технічну угоду на 2008 рік.

У комітеті Верховної ради з ПЕК вважають, що Україна в такий спосіб відреагувала на підготовку Газпрому до підвищення ціни й можливого протистояння - російська монополія вже почала накопичувати додаткові ресурси в європейських підземних сховищах газу.

Раніше Нафтогаз заявляв, що Україна в 2008 році отримає весь прописаний у документах обсяг газу в розмірі 55 млрд кубометрів, що на 5 млрд більше необхідного.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.