Путін показав, як він дбає про національний інтерес

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 25.07.2008 16:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5463

Після критичної заяви з боку російського прем'єра Володимира Путіна на адресу російської металургійної компанії “Мечел”, її акції упали на 37,6% на Нью-йоркській фондовій біржі (NYSE).

Про це сьогодні повідомляють російські ЗМІ.

Так, за підсумками сесії на Нью-йоркській фондовій біржі в четвер американські депозитарні розписки (ADR) на акції "Мечела" подешевшали на рекордні за увесь час торгів 37,61% - до $22,84 з $36,61.

Капіталізація компанії скоротилася на $5,7 млрд - з $15,2 млрд до $9,5 млрд. "Мечел" потягнув за собою вниз і інші російські компанії, що торгуються на NYSE - МТС (падіння на 5,47%) і "Вимпелком" (-7,25%).

Перед цим Путін розкритикував у заниженні цін для експорту.

"Є в нас така шановна компанія "Мечел". До речі, її основного власника Ігоря Володимировича Зюзіна ми запросили на цю нараду, але він раптом занедужав. Отож у I кварталі поточного року компанія продавала сировину за кордон за цінами в 2 рази нижче внутрішніх", — сказав Путін.

"Звичайно, хвороба є хвороба", — зазначив Путін і порадив власнику "Мечела" скоріше видужати, "інакше до нього доктора доведеться послати і зачистити всі ці проблеми".

Путін також вимагав від Федеральної антимонопольної служби і Слідчого комітету Генпрокуратури розібратися з експортними поставками сировини "Мечелом".

Як зазначається, так жорстко Путін не висловлювався ні про одного бізнесмена, крім Михайла Ходорковського, який тепер знаходиться за ґратами.

Як виявилося, сам Зюзін знаходиться в кардіологічній лікарні.

Служба протоколу Путіна вела переговори з представниками Зюзіна, розповідає джерело в апараті уряду. Йому в "Мечелі" теж повідомили, що Зюзін у лікарні, але діагноз не назвали і не повідомили, який його стан.

"Путін був добре інформований про ситуацію в "Мечелі", у нього були даної перевірки ФСБ щодо експортних відвантажень руди компаніями "Мечела", що здійснювалися за заниженими цінами", — сказав співрозмовник в уряді.

Факти продажу коксу за низькими цінами були виявлені в ході підготовки наради, констатує джерело в апараті уряду.

ВАТ "Мечел" - одне з провідних підприємств у гірничодобувній і металургійній галузях, що поєднує виробників вугілля, залізорудного концентрату, нікелю, сталі, прокату.

До складу ВАТ "Мечел" входять підприємства, розташовані в Росії, Казахстані, Румунії, Литві.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.