Росія не вміє святкувати без провокацій

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 28.07.2008 15:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5474

Командування Чорноморського флоту Росії проігнорувало заборону українського уряду на стрільбу з вогнепальної зброї.

Вчора під час параду у Севастополі на честь Дня Військово-морського Флоту Росії російські військові стріляли холостими патронами і снарядами, хоча українська сторона з мотивів безпеки місцевого населення наполягала на звуковій імітації.

Іще за кілька тижнів до проведення параду Міністерство закордонних справ України попередило російську сторону про урядову заборону на прольоти військової авіації над населеним пунктом, на будь-які пуски ракет та на використання будь-яких набоїв, в тому числі холостих, для стрільби вогнепальною зброєю за межами військових частин і полігонів.

Незадовго до свята на спеціальній нараді перший заступник голови міської державної адміністрації Володимир Казарін іще раз наголосив, що російські військові мають обмежитися лише звуковою імітацією пострілів.

Він пригадав недавній випадок у Парижі, коли під час показового виступу спецназівців двоє бійців замість холостих випадково стріляли бойовими патронами і поранили глядачів.

Крім того, кілька років тому під час такого ж параду після старту ракети з російського військового катера її фрагменти впали на глядачів і поранили двох людей. Один із потерпілих отримав важкі травми і залишився інвалідом.

Попереджали даремно

Однак уже репетиція параду, проведена 23 липня, показала, що росіяни не збираються виконувати розпорядження Кабінету міністрів України.

В інтерв’ю журналістам голова Севастопольської міськдержадміністрації Сергій Куніцин заявив, що і в день свята, і напередодні він нагадав командуванню російського флоту про те, що стрільби під час параду заборонені.

За його словами, він попередив командувача Чорноморського флоту Росії про невиконання в повному обсязі урядового рішення.

Водночас віце-адмірал Олександр Клецков заявив, що Україна не встановлювала якихось обмежень на стрільби, а Чорноморський флот Росії рішення українського уряду виконав повністю.

Кого принизили російські військові?

Як відзначили місцеві експерти, під час цьогорічного святкового параду стрілянини було як ніколи багато. Робили залпи корабельні артилерійські установки, стріляли великокаліберні кулемети на бронетехніці, не шкодували патронів і для стрільби з автоматичної стрілецької зброї морські піхотинці.

Севастопольський військовий експерт, капітан 1 рангу запасу Мирослав Мамчак сказав Радіо Свобода, що російське військове командування вкотре показало, «хто в місті господар».

Але, на його думку, цього разу російська сторона «демонстративно принизила» Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, уряд якої і намагався обмежити використання Чорноморським флотом Росії зброї.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.