Президент Ющенко закликає не політизувати інтерес “Привату”

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 28.07.2008 17:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5476

Президент закликає не політизувати реалізацію проекту Одеса-Броди.

Про це він заявив на початку засідання Ради національної безпеки і оборони, на порядок денний якого винесено питання про невідкладні заходи щодо забезпечення роботи нафтопроводу Одеса - Броди за проектним напрямом, повідомила прес-служба.

Президент наголосив на тому, що проект є унікальним за своїм задумом. «Унікальна диверсифікація української енергетичної позиції. Унікальний європейський проект. Жоден проект сьогодні в Європі не може бути поставлений в один ряд із нафтопроводом Одеса - Броди - Європейський Союз, хоча розроблено 3 проекти альтернативних нафтопроводів», - сказав він.

У цьому контексті він попередив про можливі наслідки із затягуванням здійснення самого проекту. «Нас можуть обігнати, якщо ми далі влаштовуватимемо політичні дебати навколо цього проекту», - сказав він.

Віктор Ющенко різко розкритикував заяви щодо корупційного характеру переведення нафтопроводу в аверсний режим роботи. «Є корупціонери - будь ласка, заявляйте, де вони сидять. Немає корупціонерів - будь ласка, заявляйте свою позицію», - заявив він.

Президент наголосив на тому, що наповнення нафтопроводу каспійською нафтою було передбачено міжнародними зобов'язаннями України.

«Думаю, ми не повинні дати можливість, за наявності міждержавних зобов'язань, міжурядових зобов'язань, виносити неправомочні розпорядження на припинення тої чи іншої діяльності з тим чи іншим суб'єктом права. Це не компетенція влади. Це є право суб'єкта господарювання», - сказав він.

Як повідомлялося, раніше Кабмін заборонив «Укртранснафті» самостійно підписувати контракти з нафтопереробним комплексом «Галичина» (Львівська область) і НПЗ «Нафтохімік Прикарпаття» (Івано-Франківська область) про постачання по нафтопроводу «Одеса-Броди» в аверсному режимі каспійської нафти до окремого рішення уряду.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко пояснила цю заборону бажанням присікти корупцію.

Зараз 2 західно-українських заводи готові купувати 5-7 млн. тонн сировини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.