Принципова позиція. Уряд категорично проти РУЕ у будь-яких формах

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 1.08.2008 18:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5493

Уряд виступає проти фактичної передачі нафтопроводу “Одеса-Броди” посереднику накшталт компанії “РосУкрЕнерго”.

Про це у коментарі заявив народний депутат від БЮТ, член Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Сергій Пашинський.

За його словами, нова хвиля претензій до уряду з боку Секретаріату Президента, цього разу пов’язана із експлуатацією нафтопроводу «Одеса-Броди», розпочалася після того як прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заборонила представникам Кабміну та державних енергокомпаній брати участь у підписанні угоди між «Укртранснафтою» та офшорною компанією Milbert Ventures Inc про прокачку нафти цим нафтопроводом.

«Фактично, вітчизняним державним компаніям належить погодитися передати права на експлуатацію «Одеса-Броди» Milbert Ventures Inc, компанії зі статутним капіталом у 10 тис. дол., що зареєстрована на Британських Віргінських островах. За умовами пропонованого контракту ця компанія фактично одержувала виключне право на використання потужностей нафтопроводу. Угода мала бути підписана в присутності Президента України Віктора Ющенка», - заявив Пашинський.

При цьому він зауважив, що хоча за контрактом нафтогін мав запрацювати у прямому, аверсному, режимі, жодного документу, який би засвідчував, що у компанії є достатньо обсягів нафти для завантаження «Одеса-Броди», досі, наскільки відомо, Milbert Ventures Inc не надала. На сьогодні через трубопровід «Одеса-Броди» прокачується в реверсному режимі до 9 млн. тонн російської нафти щороку. Це дає Україні 70 млн. дол. прибутку, констатував член профільного комітету парламенту.

«Складається враження, що, лобіюючи інтереси офшорних компаній – Vanco та Milbert Ventures, - певна група людей в Україні постійно намагається відтворити схему посередника зразка «РосУкрЕнерго» у нових варіаціях», - вважає Пашинський.

За його словами, Кабмін не проти аверсного використання «Одеса-Броди», Кабмін виступає проти РУЕ-2, РУЕ-3 і такого подібного. «Історія із новою офшоркою, яка претендує на володіння стратегічним нафтопроводом, – це крах політики Президента взагалі та його енергетичної політики зокрема. Обстоювана ним угода з Milbert Ventures не має нічого спільного з національною безпекою та інтересами. Тож уряд має протидіяти й надалі таким спробам», - наголосив Пашинський.

Як повідомлялося раніше, 28 липня РНБО зобов'язала уряд зробити все можливе, щоб до кінця 2008 року нафтопровід «Одеса-Броди» працював у аверсному режимі.

Нагадаємо, що ще на початку січня цього року керівництво ВАТ "НПК "Галичина" і ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" звернулося з офіційним листом до Президента України Віктора Ющенка, прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і голови Правління НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини з проханням ухвалити рішення про "аверсне" функціонування нафтопроводу "Одеса-Броди". Зокрема, керівники НПЗ зазначали, що отримали комерційні пропозиції про постачання легкої каспійської нафти для переробки на заводах загальним об`ємом не менше 5 млн. тонн на рік. При цьому зазначено, що підприємства мають технічну можливість для приймання і перероблення цього об`єму нафти.

22 травня Президент Ющенко своїм Указом створив Міжвідомчу робочу групу і доручив їй розробити і подати в тижневий термін план заходів щодо переведення з 2008 року нафтопроводу «Одеса-Броди» в режим роботи за проектним напрямом (з Одеси в Броди) зі збереженням при цьому рівня доходів від його використання.

Тоді Тимошенко назвала варіант аверсного використання «Одеса-Броди», запропонований Секретаріатом Президента, корупційною схемою на зразок «РосУкрЕнерго».

Після цієї заяви керівництво ВАТ "НПК "Галичина" і ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" звинуватили Кабінет Міністрів у бездіяльності щодо ухвалення рішення про "аверсне" функціонування "Одеса-Броди".

30 липня прем’єр-міністр заявила про підтримку аверсного використання нафтопроводу «Одеса-Броди», зауваживши, що виступає проти залучення до цього проекту офшорних компаній і тіньових схем.

30 липня міністр палива та енергетики Юрій Продан повідомив, що Міжвідомча комісія при Кабміні з використання нафтопроводу «Одеса-Броди» планує наступного тижня розглянути пропозиції, що надійшли від заводів «Нафтохімік Прикарпаття» і «Галичина», щодо використання нафтопроводу в аверсному режимі.

Сьогодні, 1 серпня, заступник глави Секретаріату Президента України Андрій Гончарук розкритикував уряд за бездіяльність у забезпеченні аверсного використання «Одеса-Броди».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.