Карпатська стихія - наслідок вирубки лісів, яку дозволяють конкретні посадовці

Автор/джерело -  © Обозрєватєль



Дата публiкацiї - 3.08.2008 21:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5496

Екологи назвали причину чергової екологічної катастрофи на Заході країни. За словами фахівців, причиною тому стала масова і неконтрольована вирубка карпатських лісів.

Так, за словами еколога Володимира Борейка, коли в гірських районах є ліс, то величезні напливи води від дощу або від танення снігів поволі стікають з гір в річки, не викликаючи катастрофи. Але коли гори "лисі", і вода з величезною швидкістю стікає по гірських схилах по каменях в річки, ніде не затримуючись, то річки, швидко переповнюючись, виходять з берегів.

Нагадаємо, що перша крупна повінь в Українських Карпатах відбулася в 1948 році. Тоді ж була і встановлена причина - після закінчення війни йшли масові вирубки лісу.

Ситуація погіршувалася з кожним роком, і в 1940-50-х роках дійшла до того, що повені почали відбуватися приблизно раз в 10 років, в 1970 - 80-х вже раз у вісім років, а зараз лиха відбуваються кожні п'ять років, відзначив Борейко.

Остання повінь в Карпатах відбулася в 2003 році. Тоді ж екологи заявили, що головною причиною цього лиха є вирубка лісу.

Борейко, який свого часу працював в архівах ЦК Компартії України, розповідає, що бачив численні доповіді учених, які ще 50 років тому попереджали про неприпустимість вирубок лісу. Проте до цього не прислухалися ні тоді, ні зараз.

Відзначимо, що за часів президентства Леоніда Кучми, вирубка лісу контролювалася Медведчуком, колишнім керівником Адміністрації Президента. Зараз це питання знаходиться у відані Віктора Балоги, чинного глави Секретаріату Президента Ющенка.

Таким чином, можна сміливо припустити, що саме ці люди, Медведчук і Балога, повинні нести персональну відповідальність за ті смерті, за ті руйнування, за екологічні катастрофи, які відбуваються зараз в Україні.

Якщо уряд Тимошенко не ухвалить вольового рішення і повністю не припинить вирубки лісу в Карпатах, то через декілька років ми знов заплатимо непомірну ціну в десятки життів і в десятки мільярдів гривень за чергову повінь.

Як завжди, обговорюється питання: як допомогти, кому допомогти і де узяти гроші, але чомусь не обговорюється питання про той, хто ж став винуватцем причин цих трагедій. Пояснюється це тим, що люди, які винні в ситуації, що склалася, не зацікавлені в розголошуванні своєї діяльності.

Залишається лише нагадати, що в результаті повеней загинули щонайменше 31 чоловік, а сума збитків, нанесених екологічною катастрофою, складає не менше 10 мільярдів гривень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.