Барин Мороз: - Холоп, подь сюди!

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 25.07.2006 17:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=551

Президент не прийде о 16-й у Верховну Раду. За словами Ірини Геращенко викликати Президента по телебаченню є ознакою дурного смаку.

- Щось, Сан Санич, я тобі не довіряю!..

Графік Віктора Ющенка на сьогодні не передбачає політичних консультацій, повідомляє 5 канал.

Представники Секретаріату Президента прокоментували гучні заяви Мартинюка та Мороза. Напередодні Мартинюк заявив, що за відсутності КС право тлумачити закони переходить до Верховної Ради. Цю заяву називають, м'яко кажучи, необгрунтованою, бо Президент, як гарант Конституції має виключне право тлумачити Основний закон, якщо немає Конституційного Суду.
Заяву Мороза про те, що ВР не підкорятиметься рішенню Президента про розпуск, називають "епатажною" і такою, що має на меті "політичний тиск".

Ігор Коліушко, радник Президента з юридичних питань:
- Якщо буде прийняте рішення Президентом відповідно до статті 90 про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, то з цього моменту Верховна Рада втрачає повноваження приймати будь-які рішення.

У Секретаріаті наголошують, що Віктор Ющенко має час до 2 серпня, аби подумати над тим, чи вносити йому кандидатуру, яку коаліція подала на посаду Прем'єр-міністра. За словами юристів Президента, Ющенко має право як подати цю кандидатуру, так і відхилити її.

Умовою, за якої Ющенко не розпускатиме парламент, радник Президента називає досягнення конструктиву у Верховній Раді.

Микола Полудьоний, радник Президента з юридичних питань:
- Він має надію на те, що напруга у ситуації буде змінюватися в бік конструктиву. У випадку, якщо цього не відбудеться, напевно, слід передбачати, що Президент скористається своїм правом, про яке іде мова.

Юристи Президента говорять, що рішення про розпуск парламенту не стане "грімом серед ясного неба" для політикуму та громадськості. Перед цим, за Конституцією, Віктор Ющенко проведе політичні консультації. Втім, будь-які консультації у Секретаріаті не слід розцінювати як передумову розпуску парламенту.

Мороз в ролі барина

Як повідомлялося раніше, народні депутати запросили Президента Віктора Ющенка на спеціальне засідання парламенту щодо політичної ситуації в Україні, що відбудеться сьогодні, 25 липня, о 16:00. Спікер Олександр Мороз направив Президенту офіційне запрошення, після чого закрив ранкове засідання Верховної Ради.

Рішення про запрошення Президента підтримали 242 нардепи з 313 зареєстрованих в сесійній залі.

Перед цим представники антикризової коаліції вимагали провести засідання Верховної Ради України за участю Президента й обговорити політичну ситуацію в країні. Про це у своїх виступах з парламентської трибуни говорили заступник керівника фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова, лідер КПУ Петро Симоненко і представник фракції СПУ Іван Бокий.

За словами Богатирьової, на це засідання необхідно запросити усіх народних депутатів і визначити один порядок денний: щодо політичної ситуації, яка склалася в Україні, і виходу із політичної кризи. Богатирьова запропонувала запросити на засідання Президента і обговорити відверто подальші кроки і подальшу співпрацю.

Бокий також звернувся до Президента, сказавши: "Шановний Вікторе Андрійовичу, Ви бачите, що відбувається на вулицях Києва і в інших містах України. У державі наростає хаос, безвладдя. Вулиця стала центром влади, Ви несете персональну відповідальність за конституційний порядок у державі". Бокий наголосив, що порядок потрібно наводити, але не шляхом розпуску парламенту, "хоча це є Вашою блакитною мрією для поховання конституційної реформи".

Як сказав Симоненко, у Президента та його оточення немає ніяких аргументів і підстав для постановки питання щодо розпуску парламенту. За словами лідера КПУ, саме завдяки антикризовій коаліції Верховна Рада залишилась єдиним дієздатним органом влади. "Сили, на які спирався Президент і політичні сили, які півтора роки знаходились при владі, виявились недієздатними. Президент безвольний у вирішенні багатьох політичних, економічних і соціальних питань - він просто ними не займається, Кабінет міністрів є бездіяльним з січня", - сказав Симоненко.

Після цього спікер Олександр Мороз сказав, що сьогодні є усі підстави для проведення такого спеціального засідання ВР і зазначив, що звернеться з листом до Президента України із запрошенням на це засідання.

Разом з тим представники фракції "Наша Україна" висловились проти такої постановки питання. Зокрема, Юрій Ключковський розкритикував позицію антикризової коаліції, наголосивши, що їй не вдасться "викликати на килим Президента".

Нагадаємо, від сьогоднішнього дня президент Віктор Ющенко має право розпустити парламент, оскільки той не сформував уряд протягом передбачених для цього 60 днів. Якщо це станеться, відбудуться нові парламентські вибори. Це буде 5-та виборча кампанія в Україні впродовж 2-х років.

Антикризова коаліція чекає від президента подання на пост прем’єра Віктора Януковича. Перший віце-спікер Адам Мартинюк заявив, що Верховна Рада самостійно призначить прем’єра, якщо президент протягом 15 днів не внесе на розгляд парламенту кандидатуру Віктора Януковича. А голова Верховної Ради Олександр Мороз переконаний, що рішення про розпуск парламенту буде незаконним. І якщо президент вирішить розпустити ВР - депутати не підкорятимуться такому рішенню.

За розпуск парламенту завзято виступає Блок Юлії Тимошенко. Напередодні народні депутати від БЮТ в повному складі підписали заяви про вихід із фракції.

"Усвідомлюючи загрозу реставрації в Україні комуно-олігархічної влади і з метою надання президенту України додаткових конституційних підстав для призначення позачергових виборів до Верховної Ради", - пояснюють в своєму зверненні причину такого вчинку 125 народних депутатів.

За словами Юлії Тимошенко, рішення про вихід із фракції ухвалено для того, щоб дати президентові можливість оголосити дострокові вибори. Проте для розпуску парламенту за такою процедурою потрібно скласти депутатські повноваження 150 депутатам. Тому фракція БЮТ звернулася до колег із "Нашої України" з проханням підтримати ініціативу про вихід із фракції.

Водночас, при виході з фракції народного депутата і подальшому позбавленні його депутатського мандата місце парламентарія, що вибув, посідає черговий фігурант виборчого списку - той, який не пройшов за підсумками виборів. Щоб таким шляхом розпустити парламент, спочатку потрібно рішенням політради партії або її загальних зборів розформувати виборчий список. Вважають, що БЮТ вже провів цю процедуру.

Президент запросив Тимошенко для проведення консультацій по розпуску парламенту?

Сьогодні Президент України Віктор Ющенко запросив лідера БЮТ Юлію Тимошенко для проведення консультацій у визначений час, повідомив народний депутат, член фракції БЮТ Андрій Шкіль.

"Як відомо, ці консультації проводяться у тому випадку Президентом, якщо він збирається розпускати парламент та оголошувати дострокові вибори», – сказав А.Шкіль.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.