Тимошенко знайшла національну ідею. У хліборобстві

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 5.08.2008 13:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5514

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко вважає, що в Україні прийшов час зробити хліборобство національною ідеєю.

Про це вона заявила сьогодні на нараді з питань врегулювання ситуації на ринку зерна. “Я вірю в це, і знаю, що це ми можемо зробити”, - наголосила Юлія Тимошенко.

Глава Уряду зауважила, що вже на сьогодні Україна має рекордну врожайність за часи незалежності – 34,1 центнер з га і це ще не кінцеві показники.

Окрім того, Прем’єр-міністр привітала 14 регіонів країни, які зібрали понад 1 млн. тонн зерна. Так, Юлія Тимошенко повідомила, що в Одеській і Дніпропетровській областях зібрано 3,4 і 3 млн. тонн зернових відповідно, в Запорізькій, Харківській, Миколаївській – від 2,8 до 2,4 млн. тонн, Кіровоградській і Херсонській – близько 2 млн. тонн, Полтавській, Черкаській, Донецькій областях і Автономній Республіці Крим – 1,8 млн. тонн, Київській, Вінницькій, Луганській областях – 1,2-1,3 млн. тонн.

“Я думаю, що такі результати говорять про те, що труд хліборобів, селян, аграріїв сьогодні є настільки ефективним, що ми вже можемо досягати таких прекрасних результатів”, - відзначила Глава Уряду.

Між тим, самі представники аграрного лоббі висловили своє незадоволення існуючою системою закупівель і жорсткою державною політикою щодо ціноутворення.

Таку думку висловив на розширеній нараді в уряді з питань розвитку агропромислового комплексу країни заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Анатолій Осінній.

«Ми говоримо трейдери – це система, проти якої не треба воювати. Потрібно створювати ефективну державну систему», - сказав Осінній.

При цьому заступник голови Херсонською ОДА запропонував уряду встановити максимальну закупівельну ціну на зерно і переглянути систему дотування сільгосппідприємств. «Потрібно дотувати готову сільськогосподарську продукцію, а не кожен гектар посівної площі», - вважає він.

Тим часом, президент Української зернової асоціації Володимир Клименко підкреслив, що в зернотрейдерських компаніях працює «цвіт зовнішньої торгівлі України, а не люди, які займаються обманом».

«У наших трейдерських компаніях, про які ми іноді говоримо, що це незрозуміло, що за люди, працює молодь, до речі, багато синів і дочок тих, хто сидить в цьому залі, що мають прекрасну освіту», - сказав Клименко.

У цей момент прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко перервала його виступ запитанням: «Мої діти теж там працюють?». У відповідь на запитання Тимошенко президент Української зернової асоціації сказав: «Ні-ні-ні. Я маю на увазі, що це молоді люди, які КІМВ закінчили, університети – Дніпропетровський і Донецький. Це грамотні молоді хлоп'ята».

Замість післямови. Власне, читаючи про видатні врожаї, які збирають хлібороби, ми, пересічні українці, не можемо ніяк уторопати: в чому, власне, проблема? Адже, неврожаю немає, зерна зібрали повні комори, а хліб - дорожчає.

А може справа не у національній ідеї стародавньої хліборобської нації, а у глитаях із колишньої колгоспної номенклатури, які, разом із відомими нам усім особами з Печерських пагорбів, прихватизувади хлібну монополію?

А відтак, нам, маленьким українцям, вельми хотілося почути від прем'єра не про валовий збір дарів ланів, а про розвиток конкурентного середовища у АПК та харчовій галузі. Яка нині там національна ідея?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.