Міністр комунгоспу сказав, що в БТІ суцільний бардак

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 5.08.2008 15:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5517

Незаконне будівництво та реєстрація цих будівель - проблема, яка існує по всій Україні. БТІ, які це здійснюють - знаходяться у підпорядкуванні місцевої влади, яка прямо зацікавлена в існуючому стані цієї системи.

“Проблема незаконного будівництва актуальна не лише для західних областей України, це проблема загальнодержавного значення. Така проблема свідчить про те, що належним чином не функціонує система БТІ і архітектурно-будівельного контролю. В будь-якій цивілізованій країні будь-який об’єкт нерухомості має бути не лише зареєстрований у відповідному порядку, але і застрахований. Тоді, під час виникнення ситуацій надзвичайного порядку, не виникає питань хто, де і коли відшкодовує завдані збитки. Стихійне лихо викриває безліч проблем різного характеру. Уряд готовий до їх вирішення”.

Про це сказав Міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко, коментуючи ситуацію, яка склалась у постраждалих внаслідок стихійного лиха західних областях України у зв’язку з виплатою коштів на відновлення зруйнованих житлових будинків.

Як повідомлялося раніше, під час поїздки у Чернівецьку область Президент Ющенко повідомив, що більше половини зруйнованих будинків не зареєстровані в бюро технічної інвентаризації (БТІ) і побудовані без відповідного дозволу.

За словами Кучеренка, “уряд очікував виникнення подібної ситуації”. “Як виявилось, проблема незаконного будівництва актуальна не лише для Києві і області, а й для всієї України”, - зауважив він.

Міністр нагадав, що “на сьогодні БТІ підпорядковуються органам місцевого самоврядування”. “Планувалося провести реформу БТІ і перевести їх в підпорядкування Міністерства юстиції та Міністерства ЖКГ, - зазначив Кучеренко, - але реформа так і не відбулась через незацікавленість місцевої влади”.

“На сьогодні ми спостерігаємо процес автономної, безконтрольної реєстрації державних актів з боку БТІ, не заважаючи на відповідні застереження щодо небезпеки будівництва в небезпечних зонах, люди продовжують будувати там, де дешевше і де питання з будівництвом вирішується без особливих проблем, - сказав Олексій Кучеренко, - місцева влада заплющує очі на проблему, уникаючи її вирішення”. - зазначив він.

“Безумовно, ми не залишимо у біді постраждалих, - запевнив Міністр, - але, нажаль, проблема відшкодування збитків, причиною якої стала в тому числі і безвідповідальність і безгосподарність місцевої влади, дозвільних органів, і окремих громадян, знову ляже тягарем на платників податків і вирішуватиметься за рахунок коштів державного бюджету”.

Олексій Кучеренко повідомив, що “завтра відбудеться засідання уряду, на якому розглядатиметься в тому числі і питання відшкодування збитків постраждалим”.
“Для громадянина будь-якої цивілізованої країни право приватної власності – одне з головних, громадяни його бережуть і цінують”, - сказав Кучеренко. Як приклад, Міністр навів ситуацію в Німеччині, де “завдяки збереженню в архівах поземельних книг вдалося навести порядок в питаннях власності на землю і майно після жахливих руйнувань під час другої світової війни”.

На його переконання, “у громадян України слід формувати психологію власника, а не короткострокового споживача”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.