УРП “Собор” офіційно оприлюдила позицію щодо агресії проти Грузії

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 11.08.2008 17:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5561

УРП “Собор” заявляє, що події останніх днів у Грузії показали українській владі і народу, як і всьому світові, що російський імперіалізм йтиме до кінця і будь-якими методами обстоюватиме території, які вважає своїми.

Ми надаємо текст офіційної заяви УРП “Собор” без змін та коментарів:

Заява Центрального Проводу Української республіканської партії «Собор» з приводу агресії Росії проти Республіки Грузія

Події останніх днів неспростовно продемонстрували всьому світові: має місце зухвала неприхована агресія Російської Федерації проти Республіки Грузія. Російські військові підрозділи масовано перетнули визнані цивілізованим світом кордони Грузії, російські літаки бомбардують наземні об’єкти далеко поза межами Південної Осетії, російський флот здійснює блокаду грузинських портів і топить грузинські кораблі у їхніх територіальних водах. З боку російських керівників лунають абсолютно неприпустимі з погляду норм міжнародного права заяви, у російських ЗМІ розгорнуто антигрузинську істерію з використанням усіх засобів з арсеналу доктора Геббельса.

Події цих днів мають стати уроком для України. Вони продемонстрували: «нове» російське керівництво готове з позиції сили до кінця обстоювати імперіалістичні позиції Росії в сусідніх незалежних державах. Всім давно зрозуміло, що не існує проблеми абхазького чи осетинського сепаратизмів. Є натомість проблема небажання Кремля поступитися бодай крихтою позицій у цих повністю залежних від Москви маріонеткових утвореннях, через які й надалі можна чинити тиск на Тбілісі.

Однозначно, що багаторічна підтримка Кремлем невизнаних режимів в Цхінвалі і Сухумі стала первопричиною трагедії як грузинського, так і осетинського та абхазького народів. Офіційний Кремль протягом тривалого часу доводив законність очевидно негуманних дій проти Чечні, пояснюючи їх вирішенням внутрішньо російської проблеми: відстоюванням конституційного ладу та територіальної цілісності Російської Федерації. Але чому у такому праві відмовлено уряду сусідньої суверенної держави, чому російська влада за допомогою зброї прагне диктувати свою волю грузинському народу, який став на шлях демократії, прагне до збереження своєї державності?

Особливу стурбованість викликає участь у військових операціях проти дружньої Україні держави російського Чорноморського флоту, кораблі якого базуються в Севастополі. Поява цього флоту біля берегів Грузії фактично втягує нашу країну у війну на Кавказі, поширює зону напруженості і конфлікту не тільки на значну частину акваторії Чорного моря, а й на територію України, яку використовують для ведення агресивних дій.

Ми наголошуємо: ситуація вимагає від українського керівництва граничної консолідованості, готовності ефективно обстоювати національні інтереси України. Підтримуючи своєчасні й чіткі кроки Президента України Віктора Ющенка й керівництва МЗС, партія закликає політичні еліти забути про внутрішні розходження перед лицем серйозної загрози національній безпеці. Партія вважає, що захист суверенітету України має нарешті стати вищим, ніж вузькоегоїстичні наміри розіграти конфліктну ситуацію в інтересах окремих політичних угруповань. Події в Грузії мають стати певним іспитом на зрілість для всієї української нації, яка має зрозуміти, що перспективи розвитку нашого суспільства, нашої державності залежать перш за все від відстоювання національних інтересів.

Події цих днів мають також стати уроком для світу. Політика толерування відвертих імперських кроків кремлівського режиму несе реальну загрозу демократичній об’єднаній Європі. Ми закликаємо уряди й громадськість демократичного світу чітко заявити: політиці російської експансії буде покладено край. Жоден злочин кремлівської воєнщини проти людяності й міжнародного права не залишиться безкарним.

Відтак УРП «Собор» звертається до споріднених партій демократичних держав із закликом розпочати безстрокову акцію пікетування російських посольств в усіх столицях, бойкоту російських товарів і послуг. Метою акції має стати солідарність з волелюбним грузинським народом, припинення агресії російських військ на території Грузії й введення до Абхазії й Південної Осетії миротворчих контингентів ООН, що відкриє нарешті шлях до швидкого розв’язання «заморожених» в інтересах Москви конфліктів.

Центральний Провід УРП «Собор»


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.