Президент Ющенко побачив нормалізацію ситуації у Грузії

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 13.08.2008 14:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5584

Президент України Віктор Ющенко переконаний, що план мирного врегулювання південноосетинського конфлікту буде прийнятий найближчим часом.

Про це він заявив в інтерв'ю українським та закордонним журналістам у Тбілісі після мітингу на підтримку єдності Грузії.

«Найголовніше про що сьогодні можна говорити - процес нормалізації ситуації розпочався», - підкреслив Глава держави. На думку Віктора Ющенка сьогодні вже є сигнали, які дають змогу говорити про певний прогрес у цьому напрямку та сподіватися на успішне розв'язання конфлікту.

Говорячи про зустріч у Тбілісі за участю лідерів демократичних країн Президент наголосив: «Наша мета - сформувати основу для нормальних переговорів і врахувати всі особливості, всі позиції сторін, які потрібні для мирного врегулювання. Очевидно, - зазначив Глава української держави, - для грузинської сторони «над актуальним» залишається питання територіальної цілісності».

Другою чутливою темою для Грузії Віктор Ющенко назвав питання участі у врегулюванні конфлікту миротворчих контингентів з незаплямованою репутацією.

«Зрозуміло: якщо миротворці почали стріляти по людях, вони не заслуговують на довіру», - сказав Президент України, нагадавши, що українська сторона кілька днів тому вже наголошувала на важливості серйозного вдосконалення формату участі миротворців у врегулюванні ситуації у Грузії.

«Сьогодні треба говорити про те, що миротворчу формулу потрібно серйозно інтернаціоналізувати, робити більш відкритою, доступною для інших країн... Переконаний, що такі країни, як і Україна, з готовністю могли б представити в рамках міжнародного мандату свій миротворчий корпус для демонстрації чітких гарантій виконання тих зобов'язань, які можуть бути прийняті у найближчий час», - зазначив Глава держави.

Президент також висловив переконання, що останні події у Грузії привели міжнародну спільноту до розуміння важливості переосмислення багатьох компонентів сучасної політики в тому числі й у безпековому секторі.

«Ситуація показала: територія у якої немає колективної моделі безпеки не може встояти перед викликом - знаходиться у колосальних ризиках; тоді політика розуму, діалогу, може легко змінитися на політику сили», - підсумував Віктор Ющенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.