Війна у Грузії. Бандформування і російська армія набрали заручників

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 18.08.2008 10:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5603

Як стало відомо британським журналістам, у столиці Південної Осетії Цхинвалі в даний час утримуються у неволі 131 грузинський заручник.

Всі вони приїхали в югоосетінськую столицю в надії знайти роботу, були схоплені прямо на вулиці і звезені в будівлю так званого міністерства внутрішніх справ республіки, де їх закрили в одному приміщенні, пише британська газета The Guardian.

Як повідомляє видання, приблизно половина заручників - жінки. Серед них є 12-річна дівчинка. "Про стан заручників нічого невідомо", - заявляють журналісти, нагадуючи, що захоплення в полон представників цивільного населення заборонене Женевською конвенцією.

За інформацією газети, південноосетинські власті захопили грузин в надії обміняти їх осетин, які могли б опинитися в полоні під час збройного конфлікту. Джерело видання в МВС республіки підтвердило наявність такого плану: "Ми сподіваємося, що обмін відбудеться найближчим часом".

Журналістові видання вдалося переговорити з одним із заручників. Для бесіди з журналістом затриманого вивели з будівлі міністерства під конвоєм трьох озброєних людей. Заручник представився Тамазом Барбікадзе. Він розповів, що працював інженером в Цхинвалі і його затримали прямо на вулиці 8 серпня. Відповідаючи на питання, чи били його, чоловік відповів, що ні його, ні інших заручників, "ніхто пальцем не чіпав".

Чоловік повідомив, що йому дозволили подзвонити дружині і дочці в Тбілісі, але не знає, коли його і інших полонених звільнять.

Попри привласнюваний йому британським журналістом статус заручника югоосетінських властей, Барбікадзе обрушився з критикою на президента Грузії Михайла Саакашвілі. "Він (Саакашвілі) почав геноцид проти народу Осетії і Грузії ... Його треба повісити", - заявив журналістам грузин. Газета розцінює цю заяву як спробу "умастити" своїх викрадачів.

Напередодні грузинський госміністр у справах біженців Коба Субеліані заявив, що знає про ситуацію із заручниками. "Вони хочуть обміняти їх на наших заручників. Проблема полягає у нас немає ніяких заручників, так що нам немає на кого їх обмінювати", - заявив він.

Південна Осетія не заперечує факту утримання грузин. Самозваний Генеральний прокурор Південної Осетії Таймураз Кугаєв розповів британському журналістові, що громадяни Грузії "містяться згідно законам військового часу", і що вони затримані з метою захистити їх від спроб помсти. За його словами, югоосетінськая сторона намагалася погоджувати передачу заручників з міжнародними організаціями і Тбілісі, проте Грузія від співпраці відмовляється.

Кугаєв повідомив, що деякі з грузинських увязнених сприяли переговорам про повернення грузинською стороною чотири осетин, але ще багато інших вважаються за зниклі без вести. "Ми вважаємо, що близько 500 осетинських громадян було викрадено і відвезено грузинськими військами з південної частини Цхинвалі", - заявив він.

Самозваний Генпрокурор республіки заявив, що по одному з випадків прокуратура веде розслідування. За даними слідства, 8 серпня грузинська танкова колона викрала шість жінок у віці від 18 до 25 років з села Хетагурово.

Як повідомляє "Кавказький вузол", 20 липня грузинська сторона узяла в заручники четверо громадян самопрогодошеної Південної Осетії - Гурама Санакоєва, Аліхана Хубаєва, Заслана Сиукаєва і Заура Хубаєва. Вони були затримані на поліцейському посту в зоні грузино-осетинского конфлікту. Пізніше Сослан Сиукаєв і Аліхан Хубаєв були відпущені під заставу в 4000 скринь (3000 доларів). 21 липня були звільнені Гурам Санакоєв і Заур Хубаєв.

Як повідомлялося раніше, російські військові та осетинські і аюхазські бандформування у захоплених грузинських населенних пунктах, окрім мародерства та масового гвалтування жінок, частину молодих жівчат та жінок вантажили у машини і вивозили у невідомому напрямку. Їхня доля й досі залишається невідомою.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.