Війна у Грузії. Росія встановлює нову зону окупації

Автор/джерело -  © Новості - Грузія



Дата публiкацiї - 20.08.2008 17:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5626

У російської сторони є план, згідно якого межі зони конфлікту розширюються і захоплюють нові грузинські села.

Про це заявив губернатор регіону Шида Картлі Ладо Вардзелашвілі на зустрічі з делегацією Парламентської асамблеї Ради Європи, яка під керівництвом доповідача Матіаса Йорша прибула в середу в Горі.

Вардзелашвілі повідомив, що близько двох годин утримувався на посту російських військових і там бачив новий план розміщення російських сил в зоні конфлікту. "Цей план абсолютно не відповідає домовленостям і документам про припинення вогню, підписаним за посередництва Президента Франції", - сказав губернатор.

За його словами, згідно плану, російські військовослужбовці будуть розташовані на двох ділянках центральної автомагістралі, що сполучає Східну і Західну Грузію. "Також розширюються межі зони конфлікту, що означає що ще 50 грузинських сіл потрапляють в цей ареал", - сказав Вардзелашвілі.

За інформацією Вардзелашвілі, генерал Борисов заявив, що 22 серпня в місті Горі не буде жодного російського військового. "Але я маю сумніви, оскільки генерал таку заяву робив ще 18 серпня", - сказав губернатор.

"В даний час російськими військовими окуповано всі чотири райони регіону Шида Картлі – Карельський, Хашурський, Каспський і Горійський, тоді як в зону конфлікту входять всього лише декілька сіл з Горійського і Карельського районів", - відзначив губернатор. За його словами, «російські військові далеко зайшли від зони конфлікту».

Вардзелашвілі вказав, що "частими є випадки, коли російські військовослужбовці ходять в нетверезому вигляді, лаються з місцевим населенням і один з одним. В результаті такої бійки напередодні загинув один російський військовослужбовець". "Водночас російська сторона приховує це і заявляє, що військовослужбовець загинув в результаті нещасного випадку при падінні з БТР", - повідомив губернатор.

Вардзелашвілі також відзначив, що немає ніякого документа про введення в Горі комендантської години. "Такий наказ був відданий російським військовим командуванням лише в усній формі, і немає документа, який би підтверджував це", - повідомив губернатор.

"Російські військові пояснюють свою присутність в Горі тим, що захищають місцеве населення від осетинських мародерів, хоча горійська адміністрація неодноразово переконувалася, що російські військові пропускають осетин, які потім займалися мародерством в місті", - наголосив губернатор.

Вардзелашвілі попросив Матіаса Йорша сприяти у відновленні руху по центральній автомагістралі, і в забезпеченні безпеки місцевого населення, підвищенні об’єму гуманітарної допомоги, оскільки в місті відчувається брак продовольства.

Зі свого боку Матіас Йорш заявив, що до цього часу під егідою РЄ до Грузії завезена гуманітарна допомога вартістю 1 млн. євро і ще планується поставити гуманітарну допомогу в країну на 10 млн. євро.

Як повідомили в прес-службі губернатора, до складу делегації також входять грузинські парламентарії Петре Ціскарішвілі і Гігі Церетелі. Прибувши на місце, делегація більше години чекала пропуску в місто на російському військовому посту на в’їзді в Горі.

На даний момент члени делегації на місці знайомляться з ситуацією в Горі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.