Росія тихенько причинила двері НАТО, поки ними ніхто не грюкнув

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 26.08.2008 17:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5659

Росія припиняє свою участь в угоді, яка була укладена з НАТО в рамках програми "Партнерство ради миру", і що покликана визначати статус російських і натівських військовослужбовців в ході сумісних навчань.

Про це заявив постійний представник РФ при НАТО Дмитро Рогозін.

Крім того, за словами Рогозіна, Росія вважає за необхідне тимчасово відмовитися від сумісних навчань з силами НАТО і припинити візити в російські порти кораблів натівських ВМС.

Візити високого рівня військового керівництва НАТО в РФ і поїздки російських офіцерів на нввчальні курси при НАТО, як відзначив Рогозін, теж можуть бути тимчасово скасовані. Рогозін додав, що також вважає за логічне, якщо Росія відмовиться від участі в, спільный з НАТО, операції "Активні зусилля" у Середземному морі.

При цьому він нагадав, що російська участь в "Активних зусиллях" була поставлена під сумнів самими ж партнерами з НАТО, коли США в серпні 2008 року, під формальним приводом, заблокували участь російського корабля в даній операції.

Проте, попри очевидне похолодання двосторонніх стосунків Дмитро Рогозін відзначив, що "глобальні проблеми, які нависнули над Росією, Європою, США" необхідно вирішувати разом. "Чим швидше наші колеги це зрозуміють, тим краще, зокрема для всіх для нас", - заявив він.

Зокрема, Росія поки що не перериватиме свою співпрацю з НАТО по Афганістану. За словами Рогозіна, Афганістан є "загальною проблемою", і подібний крок був би передчасним. Раніше висловлювалися припущення, що РФ може відмовити в транзиті через свою територію натівських вантажів для контингенту коаліційних сил в Афганістані.

Нагадаємо, що стосунки між Росією і НАТО загострилися в результаті бойових дій в Південній Осетії, спровокованих спробою Грузії озброєним шляхом поставити під свій контроль територію невизнаної республіки Південна Осетія. Російська сторона дорікає НАТО в подвійних стандартах, що виражається в політичній підтримці Михайла Саакашвілі, якого в Москві вважають за головного винуватця кризи на Кавказі.

Крім того, роздратування РФ викликає прибуття в акваторію Чорного моря дев'яти кораблів натівських ВМС, які оснащені крилатими ракетами "Томагавк" і протикорабельними ракетами "Гарпун". Військова розвідка РФ підозрює НАТО в намірі створити на Чорному морі ударне ракетне угрупування надводних кораблів.

Зі свого боку представники НАТО стверджують, що кораблі доставили до Грузії, що постраждала від нальотів російських ВВС, гуманітарної допомоги.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.