МЗС України засудив розчленування Грузії

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 26.08.2008 22:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5661

Сьогодні МЗС сформулював позицію України щодо визнання Росією суверенітету Піденної Осетії та Абхазії.

Ми подаємо текст заяви без змін та коментарів:

Заява МЗС України у зв’язку з визнанням

Російською Федерацією незалежності Південної Осетії та Абхазії


26 серпня ц.р. Президент Російської Федерації Д.Медведєв всупереч численним закликам міжнародного співтовариства підписав укази про визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії.

Це є грубим порушенням норм і принципів міжнародного права, двосторонніх та багатосторонніх договорів, зокрема – Статуту ООН і Гельсінського Заключного Акту Наради з безпеки і співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року.

Таке рішення свідчить про те, що Російська Федерація відверто ігнорує свої зобов’язання не лише як члена ООН, але й як постійного члена Ради Безпеки ООН.

Прикро, що РФ як одна із засновниць СНД нехтує Угодою про створення Співдружності Незалежних Держав від 21.12.1991 р. та Декларацією СНД від 15.04.1994 р., якими визнано суверенітет, територіальну цілісність і непорушність державних кордонів, у тому числі - Грузії.

Фактична анексія частини грузинської території через створення та підтримку маріонеткових режимів засвідчує реанімацію в РФ доктрини „права сили” при вирішенні міжнародних проблем.

Якщо Росія вирішила перетворити територію сусідніх держав у полігон для відпрацювання нещодавно проголошеної нової Концепції зовнішньої політики, то де ж анонсоване в ній „верховенство права у міжнародних відносинах”?

Україна категорично засуджує авантюрне рішення про визнання Росією незалежності самопроголошених утворень і закликає міжнародну спільноту об’єднати зусилля щодо безумовного підтвердження та дотримання територіальної цілісності Грузії і виконання Росією взятих на себе міжнародних зобов’язань.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.