Військовий арсенал палає. Населення евакуювали

Автор/джерело -  © УНІАН-Аратта Україна



Дата публiкацiї - 28.08.2008 12:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5673

Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу у зв'язку з пожежею на об`єктах 61-го арсеналу Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України поблизу міста Лозова Харківській області.

про це повідомила журналістам прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко після екстреного засідання урядової комісії з надзвичайних ситуацій.

«Уряд звернувся з листом до Генеральної прокуратури України з вимогою порушити кримінальну справу за фактом виникнення пожежі і, за нашими даними, Генпрокуратура таку справу порушила», - сказала Тимошенко.

«Буде проводиться розслідування в установленому порядку, і точнішу інформацію можна буде одержати в ГПУ», - сказала Тимошенко.

Як повідомляється порушено кримінальну справу за фактом пожежі на військових складах за статтею 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до військової служби).

За її словами, уряд також звернувся з відповідними листами до СБУ, МНС і Держгірпромнагляду з проханням провести незалежну експертизу можливих причин і джерел виникнення пожежі. «Ми намагаємося з трьох незалежних джерел одержати чітку інформацію про те, що стало причиною, джерелом, і, власне, про відповідальних, тих, хто своєю недбалою роботою допустив такі наслідки», - сказала прем'єр.

Тимошенко підкреслила, що у разі визначення винності тих осіб, які порушили техніку безпеки, або іншими своїми діями спровокували виникнення пожежі, вони понесуть відповідальність.

Тим часом, перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Бабаєв поінформував, що станом на 2 годину ночі 28 серпня було проведено додаткову евакуацію людей з 5-кілометрової зони навколо армійських складів, що горять.

Із району катастрофи загалом евакуйовано 18 тисяч осіб: із Авілівського евакуйовано 4600 мешканців, з Катеринівки - 1700, Михайлівки - 460, Лозової - 12000.

Від вибухів боєприпасів постраждали двоє військових: один отримав поранення гомілки, а другий - плеча.

Вибухами пошкоджено один пожежний танк.

За данними МНС наразі у гасінні пожежі беруть участь 1558 рятувальників і військових збройних сил, в тому числі: 292 пожежних і 168 одиниць спеціальної техніки, включаючи вертоліт; 340 війсковослужбовців і 34 одиниці спецтехніки, в тому числі 5 танків; 975 співробітників МВС і 35 одиниць спецтехніки. Очікується прибуття пожежних літаків.

За словами начальника Головного управління з питань надзвичайних ситуацій ОДА Володимира Росохи, сьогодні в зоні пожежі зможе працювати лише бронетанкова техніка.

Начальник ГУ вважає, що необхідно викликати саперів для знешкодження боєприпасів, що не розірвалися. Крім того, належить визначити обсяги води, потрібної для ефективної роботи протипожежних танків.

Росоха також вважає, що радіус розльоту боєприпасів, що вибухають, становитиме не менше 5 кілометрів.

За даними Харківської ОДА, в Лозову вже прибули для гасіння пожежі 10 автоцистерн з міста і ще 10 автоцистерн - з області. На підході - додаткові автоцистерни з Полтавської і Донецької областей.

Як повідомлялося раніше, вчора о 14.20 винкла пожежа на території біля 61-го арсеналу. Військові намагалися її загасити самотужки, але з-за сильно вітру це не вдалося і приблизно о 16.30 спалахнули ящики із боєприпасами, які знаходилися на відкритій площадці. За даними МНС - пожежу локалізовано і вогонь не розповсюдився на підземні сховища.

Загалом, на складах 61-го арсеналу зберегається 95 тис. тонн боєприпасів для забеспечення Південної групи сухопутних військ Збройних Сил України.

Причина виникнення пожежі - не встановлена.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.