Що думають у Криму про російську агресію

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 28.08.2008 17:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5678

У Криму, де у 90 роки минулого століття виникла серйозна загроза сепаратизму, повідомлення про визнання Росією Південної Осетії та Абхазії сприйняли стримано.

І, зокрема, перші особи автономії відмовилися коментувати цю інформацію і порівнювати ситуацію на Кавказі з Кримом.

Сімферополь – Ні спікер місцевого парламенту Анатолій Гриценко, ні прем’єр-міністр уряду автономії Віктор Плакида, ні постійний представник Президента України в АРК Леонід Жунько не прокоментували цю подію, що, на думку багатьох українських експертів, значною мірою стосується Криму.

Реакція політичних сил автономії – цілком передбачувана

Зокрема, лідер кримських комуністів, народний депутат України Леонід Грач дії Росії назвав логічними і привітав їх. Лідер кримського Народного Руху, депутат Верховної Ради Криму Леонід Пилунський – навпаки, засудив визнання незалежності грузинських регіонів і заявив, що Москва хоче розв’язати війну в Криму. Стурбованність висловив і один з керівників Меджлісу кримськотатарськогно народу Рефат Чубаров, який сказав, що за такими діями Росії – чатує серйозна небезпека Криму.

Водночас, привітали відповідний указ президента Росії Дмитра Мєдвєдєва в Російській громаді Криму, висуванці якої входять до правлячої в автономії більшості. Там заявили, що зараз у кримчан з Росією існують «тісні культурні зв’язки», а «незабаром» будуть і політичні.

Кримський політолог Андрій Іванець вважає, що реакція кримського політикуму виявилася очікуваною і розмах усіх думок з цього приводу відповідав політичному спектру автономії. Визнавши, що події на Кавказі можуть стимулювати і кримських сепаратистів, водночас аналітик відзначив певну обережність оцінок, які давали кримські політики.

З Андрієм Іванцем практично погодився представник радикального крила проросійського руху, координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Под’ячий, який заявив, що Росія, визнавши незалежність Південної Осетії та Абхазії, «продемонструвала усьому світу, що вміє захищати своїх громадян, де б вони не перебували». Але, що ж до Криму, то варіант, який Москва застосувала у Південній Осетії – «в Криму не проходить», – вважає Валерій Под’ячий. На його думку, Росія має розірвати Великий Договір з Україною і підняти питання «про статус Криму на міждержавному рівні».

«Москва» обирає: Севастополь чи Сухумі?

А в Севастополі місцева преса досі обговорює неповернення у базу ракетного крейсера «Москва». Заступник начальника Генштабу Збройних Сил Росії Анатолій Ноговіцин у вівторок в Москві заявив, що ракетний крейсер «Москва» вийшов із Севастополя на полігон бойової підготовки «відповідно до плану» і повернеться до головної бази Чорноморського флоту Росії того ж дня увечері. Але в середу, попри заяву генерала Ноговіцина, крейсер «Москва» знайшовся в територіальних водах Грузії – на рейді Сухумського порту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.