Три покоління власників медіа-простору України - дослідження Гельсінської спілки

Автор/джерело -  © ІМІ



Дата публiкацiї - 28.07.2006 13:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=568

Головними власниками українського медіа-простору є: “адвокатські контори”, Р. Абрамович, Рінат Ахметов, О. Родняньский, Б. Фуксман, Пінчуки та І. Суркіс, та “невідомі фізичні особи-резиденти України”, тощо.

Такі дані оприлюднила Українська Гельсінська спілка з прав людини, котра продовжила своє дослідження та оприлюднила три покоління власників провідних мас-медіа України з вказанням частки кожного власника.

Володимир Яворський, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини: «Мета нашого дослідження – пролити світло на повністю непрозорі схеми власності на українському медіа-ринку та задовольнити право громадян на отримання інформації. Власники відіграють значну роль у формуванні інформаційної політики медіа в Україні, а журналісти не є достатньо незалежними. У таких умовах надзвичайно важливо знати „хто” подає інформацію, щоби зменшити ефект маніпулятивних технологій». Фактично, цим повинні займатися відповідні державні органи – Національна рада з питань телебачення і радіомовлення та Міністерство юстиції України (у частині друкованих ЗМІ). Проте вони не виконують одну зі своїх основних функцій у демократичному суспільстві і не забезпечують прозорість контролю медіа. Наявна інформація чітко показує неефективність українського законодавства та регулюючих органів, оскільки, як видно з дослідження, більшість впливових ЗМІ фактично контролюється іноземними офшорними компаніями, дізнатися про засновників яких практично не можливо. Така ситуація є неприпустимою для одного з найбільш суспільно-впливових ринків в країні.

Інформація була отримана з відкритих джерел (управлінь державної статистики, агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, державних реєстраторів), коли про інше прямо не зазначено в дослідженні. Під час дослідження був виграний судовий процес у державного реєстратора, що відмовив у наданні інформації про засновників певних телеканалів.

Крім телеканалів правозахисники також встановили засновників Журналу „Персонал” та всеукраїнського загальнополітичного освітянського тижневика „Персонал Плюс”. Інтерес до цього видання є невипадковим і зумовлений суспільним резонансом певних публікацій цих видань.

Наступне дослідження УГСПЛ буде торкатися основних друкованих ЗМІ і включатиме загальний аналіз друкованих та електронних ЗМІ. Його вихід планується на початок 2007 року.

Дослідження здійснювалося в рамках роботи Фонду стратегічних справ УГСПЛ, котрий фінансово підтримується Міжнародним Фондом „Відродження”.

Дані у формі таблиці знаходяться на сайті Спілки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.