Шанхайські друзі Москви теж не визнали державність маріонеткових анклавів

Автор/джерело -  © Reuters



Дата публiкацiї - 28.08.2008 18:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5680

Незалежність Південної Осетії та Абхазії, анексованих російськими військами у підсумку війни із Грузією, не визнали навіть тоталітарні країни Середньої Азії та комуністичний Китай.

Держави - члени Шанхайської організації співпраці (ШОС), на саміті в Душанбе підтримали "активну роль Росії в сприянні миру і співпраці" на Кавказі, проте обійшли мовчанням питання про суверенітет Південної Осетії і Абхазії, що відкололися від Грузії та в односторонньому порядку визнаних Росією.

Росія визнала незалежність двох республік після війни з Грузією, що почалася із спроби Тбілісі силою повернути під свій контроль Південну Осетію. Вирішення Москви викликало хвилю критики Заходу, що підтримав територіальну цілісність Грузії.

Кремль, на думку спостерігачів, розраховував на підтримку країн ШОС, куди окрім РФ входять Китай, Казахстан, Киргизія, Таджикистан і Узбекистан, що традиційно вважалися політичними партнерами Москви.

При цьому, багато хто з учасників шанхайського альянсу має в своїх межах території з вираженими сепаратистськими настроями.

На саміті Президент РФ Дмитро Медвєдєв запропонував членам ШОС дати оцінку черговій війні на Кавказі.

"Упевнені, що позиція держав-членів ШОС отримає належний міжнародний резонанс. Я сподіваюся, це послужить серйозним сигналом тим, хто намагається видати чорне за біле і виправдати агресію", - сказав Медведев і пообіцяв "в цих екстремальних умовах продовжити відповідальну і передбачену політику в регіоні".

У схваленому в четвер підсумковому тексті декларації, країни-учасниці шанхайської організації зосередилися на оцінці військового конфлікту в Грузії і не позначили своє ставлення до питання незалежності Південної Осетії і Абхазії.

"Держави-члени ШОС вітають схвалення 12 серпня в Москві шести принципів врегулювання конфлікту в Південній Осетії і підтримують активну роль Росії в сприянні миру і співпраці в даному регіоні", - мовиться в декларації.

Одночасно країни ШОС згадали в декларації принцип територіальної цілісності держави.

"Учасники душанбинської зустрічі підкреслюють необхідність пошани історичних і культурних традицій кожної країни і кожного народу і зусиль, направлених на збереження відповідно до міжнародного права єдності держави і його територіальної цілісності", - мовиться в тексті декларації.

Учасники саміту ШОС закликали сторони, що брали участь в конфлікті в Грузії, до мирних переговорів.

"Держави-члени ШОС виражають глибоку стурбованість у зв'язку з виниклою напруженістю в югоосетінськом питанні і закликають відповідні сторони шляхом мирного діалогу вирішувати існуючі проблеми, докладати зусилля до примирення і сприяння переговорам", - мовиться в декларації.

Медведев сказав журналістам після підписання декларації, що задоволений "такого роду підтримкою зусиль Росії".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.