Шахтарі - на найвищому державному рівні

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 29.08.2008 13:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5684

У Президента Віктора Ющенка і прем'єра Юлії Тимошенко сьогодні шахтарський день. Президент традиційно критикує демократичний уряд, а прем'єр - чекає від нардепів законодавчих рішень. Шахтарі - дивляться і далі працюють.

У 2009 році Президент України Віктор Ющенко очікує від уряду початку реальних реформ вугільної галузі. В інтерв'ю журналістам у м. Красноармійськ, що на Донеччині, Глава держави наголосив, що на сьогодні «проблемою номер один» у цій сфері є те, що темі її реформування не було приділено достатньо уваги з боку профільного міністерства, виконавчої влади, шахтних управлінь тощо.

«Українському урядові, Міністерству вугільної промисловості все треба зробити для того, щоб те, про що ми говорили роками, сьогодні перетворювалося в дію. Це те, що сьогодні потрібно шахтарю, вугільній галузі і державі», – сказав Президент, особливо наголосивши: необхідно докласти усіх зусиль, аби наступний рік також не був згаяним.

На думку Глави держави, ключове місце у реформуванні вугільного сектора мають посідати приватні інвестори. «Не треба боятися акціонування, не треба боятися, що поряд з державою з'являється друга відповідальна сторона, що при правильному мотивуванні принесе гроші, які держава ніколи не принесе у цю галузь, дасть людям зарплату, робочі місця, безпеку, а країні – ефективно працюючу економіку», – відзначив Президент.

Глава держави також виступив за спрощення порядку ліцензування видобутку вугілля малими та середніми підприємствами. «Я дам доручення уряду опрацювати і спростити діючий порядок ліцензування», – сказав В. Ющенко, відповідаючи на питання про способи боротьби з нелегальним видобутком вугілля, зокрема у Донецькій області.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко пропонує перший пленарний день сесії Верховної Ради України присвятити Дню шахтаря.

Про це вона заявила під час проведення урочистостей з нагоди пуску в експлуатацію повітряподаючого стволу №6 на Орендному підприємстві шахта ім. Газети „Ізвєстія” ДП „Донбасантрацит”.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко звернулася до Партії Регіонів з проханням зробити шахтарям справжній подарунок до професійного свята та ухвалити Закон „Про престижність шахтарської праці” і прийняти зміни до Держбюджету на додаткове фінансування галузі.

Глава Уряду зауважила, що Законом „Про престижність шахтарської праці” передбачається, зокрема, підвищення на 30% мінімальної заробітної плати для розрахування заробітної платні по тарифній сітці.

За словами Юлії Тимошенко, також необхідно прийняти рішення, яким передбачається підвищення пенсій шахтарям до рівня держслужбовця – 80% від середньої заробітної плати.

Вона також додала, що на засіданні Верховної Ради необхідно прийняти низку рішень, щодо підтримки дітей сімей потомственних шахтарів, зокрема, мова йде про безкоштовне навчання та вступ до навчальних закладів без іспитів. „Це не закон, який складається з пустих фраз, це закон - який має дуже чіткі економічні параметри”, - наголосила прем’єр-міністр України.

Окрім того, Керівник Уряду закликала парламентарів у вівторок прийняти хоча б ті зміни до Держбюджету на 2008 рік, які стосуються вугільної промисловості. Як повідомила Юлія Тимошенко, у змінах передбачено 3,1 млрд. грн. на інвестування вугільної галузі та 485 млн. грн. на соціальну сферу. „Якщо дійсно святкувати День шахтаря, то не „валити” ці закони, а у вівторок прийняти і поставити підпис”, - наголосила Глава Уряду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.