Київський Універсал

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 28.07.2006 13:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=569

Учора по обіду аж до пізнього вечора президент Ющенко радився з політиками та громадськими діячами щодо вирішення кризової ситуації, яку склали новообрані депутати у Верховній Раді. Як знак примирення й політичної згоди, Ющенко запропонував усім учасникам, із повноважними представниками парламентських політичних партій включно, підписати Універсал національної єдності.

Проект цього документу, який у атмосфері втаємничості, заздалегідь готувала робоча група із представників парламентських фракцій, містить набір декларацій-принципів, які окреслюють пріоритети влади, що зараз формується.

Однак, навіть цей декларативний документ викликав гостру дискусію.

Зокрема, із приводу інтеграції України в загальноєвропейську систему колективної безпеки, яка створена на базі військово-політичного блоку НАТО. Як і слід було очікувати, «проти» висловилися КПУ, «Регіони» та СПУ. Зокрема, лідер КПУ Петро Симоненко наполягав на внесенні в Універсал пункту про проведення загальнонаціонального референдуму щодо НАТО й тільки після його рішення визначати цей стратегічний напрямок зовнішньої політики держави. Президент Ющенко нагадав диспутантам, що зазначений пункт є виконанням діючого Закону України про основні засади зовнішньої політики. Зокрема, він сказав: «Після всіх рішень Верховної Ради знову повертаємося до теми зовнішньополітичного курсу. Коли 363 голоси голосували за європейське визначення, коли 263 голоси голосували за північно-атлантичне визначення, коли всі добре розуміють, що навіть обрана дорога цього шляху потребує стільки часу від нас, внутрішніх нормативних кроків, ратифікацій і таке інше. В тому числі й конкретного вступу будь-куди – це питання ратифікації протоколу. Верховна Рада завжди буде в центрі тих подій. Ми лукавимо, коли говоримо про референдум, ми говоримо про будь-що, аби тільки за цим столом не дати відповіді: так, як ми уявляємо концепцію оборонної національної політики? Чи ми її не уявляємо? Чи ми тягнемо до того, що вже було, і лукавимо? Бо тоді ніякої концепції національної оборонної чи політики національної безпеки не буде! Вона не наша буде».

Після нагадування Президента про вже чинну норму закону, яку всі мусять виконувати, позиція регіоналів та соціалістів дещо пом'якшилася, і в цілому вони погодилися з його аргументацією. Непримиримими залишилися тільки комуністи. Разом із тим, лідер БЮТ Юлія Тимошенко поінформувала присутніх, що у Верховній Раді вже зареєстровані законопроекти від «Регіонів» та СПУ, які, у разі прийняття, скасовують законодавчу норму, на яку посилався Президент.

З окремою думкою виступив президент України (1991-1994 рр.) Леонід Кравчук, який, як альтернативну, запропонував зберігати нейтральний і позаблоковий статус держави.

Президент Ющенко нагадав політикам, що сьогодні українська армія озброєна застарілою технікою, якій уже декілька десятиліть, що вже через декілька років не залишиться жодного діючого ракетного комплексу, не підніметься в повітря жоден військовий літак, бо вони вже на межі свого експлуатаційного ресурсу. «Щоб сьогодні організувати безпеку оборони України на сучасному технологічному рівні, необхідно не менше 500 мільйонів доларів за одну одиницю», - зазначив президент – «Чи знайдеться хоч одна політична сила, яка підніме руку і скаже: «Я готовий ініціювати одну третину національного бюджету на одну установку…. Мова йде про не менше кількох десятків таких установок для кількох десятків стратегічних об'єктів». Він зазначив, що приєднання до загальноєвропейської системи безпеки дозволить Україні безболісно для населення здійснити поступову модернізацію власних Збройних Сил, а також отримувати військові замовлення в рамках альянсу, що дасть змогу ВПК та державі заробити додаткові кошти на вирішення цієї проблеми.

Слід зазначити, що попри візуальну ділову атмосферу та публічний пошук компромісу, політичні лідери парламентських фракцій, тим не менше, залишилися кожен на своїй позиції. Зокрема, практично одностайно висловлювалася думка, про круглий стіл, як підготовку до переформатування існуючої коаліції за рахунок «Нашої України». Однак «нашоукраїнці» висловлюють принципову вимогу до неучасті в новому утворенні КПУ. «Відсутність комуністів у коаліції - це не просто результат політичних розбіжностей, це й тактичний маневр президента» - публічно заявив один із лідерів «регіоналів» Євген Кушнарьов. – «Якщо вони виходять, коаліція розвалюється. Я запитую, а що буде з цим урядом?» (зрозуміло – й із прем’єрством Януковича – ред.) На думку Кушнарьова, якщо в коаліції не буде комуністів, то всі залежатимуть від настроїв «нашоукраїнців», що створюватиме нестабільність.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз уважає, що намір підписати Універсал національної єдності не означатиме формування нової коаліції або переформатування тієї, що існує. Він уважає, що це лише відкриває для «Нашої України» шлях до продуктивного переговорного процесу щодо входження в парламентську коаліцію. Він зазначив, що головним позитивом від круглого столу є пошук порозуміння між політичними силами та їх зближення в підсумку цього діалогу.

Разом із тим, лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що, хоча її політична сила повністю підтримує текст Універсалу, але від підпису втримається, бо це омана суспільства. «Я поділяю все, що тут написано. Я хочу підтримати вас, Віктор Андрійович, мені не треба вносити коригування. Але сьогодні існують дві політичні групи з діаметрально протилежними поглядами на зовнішню й внутрішню політику. Навіщо нам ці різниці приховувати згладженими формулюваннями?» - сказала Тимошенко, – «Підписати цей документ ми не зможемо, тому що це – омана всього суспільства».

Сьогодні, по обіді, очікується підписання Універсалу, текст якого узгоджується робочою групою із представників політичних партій та громадських організацій, які брали участь у засіданні круглого столу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.