Самміт ЄС обговорює ставлення до Росії

Автор/джерело -  © Reuters



Дата публiкацiї - 1.09.2008 18:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5697

Європейський союз перегляне стосунки з Росією з-за озброєного конфлікту Москви і Тбілісі в самопроголошеній республіці Південна Осетія, і задумається щодо продовження діалогу в деяких сферах.

Про це йдеться чернетці резолюції, що обговорюється лідерами ЄС на екстреному самміті в Брюсселі.

"Євросоюз зберігатиме пильність", - мовиться в проекті резолюції, що опинився в розпорядженні Рейтер.

Учасники саміту розпочали обговорення на початку п'ятої вечора за київським часом.

У підготовленому до початку зустрічі документі також мовиться, що перегляд стосунків "може призвести до ухвалення рішень про продовження обговорення подальших стосунків між ЄС і Росією в різних сферах".

Представники Росії і Євросоюзу повинні зустрітися в листопаді і напередодні цього самміту європейські лідери візьмуть до уваги, чи дотримується Москва зобов'язань в рамках мирного плану після війни з Грузією.

Очікувалося, що на самміті Президент Франції Николя Саркозі виступить з пропозицією "відправитися в російську і грузинську столиці для просування мирних ініціатив" .

Зараз Франція головує в ЄС і відношення Парижу до дій Москви набагато м'якше, ніж позиції інших європейських країн, таких, як Британія.

Лондон підтримує жорсткішу позицію Вашингтону і закликає, як до засобу тиску на Москву, до припинення переговорів з приводу угоди про стратегічну співпрацю між Росією і ЄС.

"В світлі останніх дій Росії ми повинні припинити переговори про продовження угоди про стратегічну співпрацю", - повідомив в понеділок журналістам представник британського прем'єра Гордона Брауна.

Про "жорсткі" рішення, на зразок введення санкцій по відношенню до РФ, в проекті резолюції саміту не йдеться.

Позитивний настрій демонструють і учасники ринку. Торги акціями РФ, відкрившись зниженням в понеділок, згодом почали зростати на тлі підйому цін на нафту і послаблення напруженості навколо конфлікту Росії і Заходу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.