Наївні іноземці. ЄС не розуміє сучасного українського феномену влади

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.09.2008 18:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5732

Зусиллями клерків СП під мудрим керівництвом гаранта старанно закреслюється європейська перспектива для усіх українців.

Українську тему напередодні саміту Україна – ЄС обговорили міністри закордонних справ країн Європейського Союзу на неформальній зустрічі в п’ятницю в Авіньйоні у Франції. Але запланований на 9 вересня в Евіані саміт переносити не планують. Водночас Києву не дадуть перспективи членства в Євросоюзі.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив сподівання, що «політичні лідери в Україні оберуть шлях, який поверне країну до можливості вести переговори» з ЄС.

Згадуючи про «політичні чвари останніх місяців» в Україні, він наголосив: «Це має змінитися, і, сподіваюся, шляхи до цього знайдуть».

Міністр закордонних справ Великої Британії Дейвід Мілібанд теж заявив: «Очевидно, важливою відповідальністю українських керівників є те, щоб політичні суперечки не переросли в національний розкол».

Та сам запланований на 9 вересня саміт Україна – ЄС переносити не планують. Його запланували вже давно, і змінити всі плани було б непросто, говорять представники Франції, яка нині головує в ЄС.

Верховний уповноважений ЄС зі спільної зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єр Солана заявив, що за нинішнього становища в Україні саміт стає «важливішим, ніж будь-коли».

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт вважає, що «політична бійка» між політичними силами в Києві «може наробити галасу, … але це і є демократія». Більдт також підтвердив, що разом із іншими колегами з ЄС він хоче бачити Україну членом Європейського Союзу.

А от міністр закордонних справ Фінляндії Александер Стубб вважає, що давати Україні перспективи членства в ЄС зараз «було б занадто». «Треба робити по одному кроку за раз і бути дуже обережним», – сказав він.

Сподівання України на саміт не виправдаються?

Напередодні, в середу, країни Євросоюзу ніби остаточно погодилися, що майбутня угода між ЄС і Україною, яка, ймовірно, буде підписана на саміті у французькому Евіані, дійсно матиме назву «Угода про асоціацію». Сама по собі ця назва нічого не означає, але Київ дуже хотів власне такого формулювання, бо деякі з нинішніх кандидатів на вступ до ЄС готуються вступати до Євросоюзу через угоду з такою назвою.

Натомість проект декларації саміту не містить згадок про «європейську перспективу» України. Київ сподівався, що в декларації будуть ці слова, бо саме вони на євросоюзівському жаргоні означають майбутнє членство.

Водночас ЄС готовий почати обговорювати умови, на яких можна було б вести переговори про безвізовий режим до країн Євросоюзу для громадян України колись у майбутньому.

Але і цей пункт не містить жодних зобов’язань, що ЄС таки надасть українцям цей безвізовий режим хоч колись.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.