Нардепи-багатостаночники не бажають поступатися. А як же Конституція?

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 19.09.2008 13:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5762

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк заявляє, що Регламентний комітет ВР відмовляє у запуску нової системи для голосування “Рада”. Йде бюрократичний футбол.

Про це він заявив сьогодні під час пленарного засідання парламенту.

Яценюк зазначив, що нова сенсорна система вже встановлена.

«Система «Рада» не запускається тільки в силу однієї причини – двічі Регламентний комітет відмовляє в запуску цієї системи», - сказав він.

Голова ВР звернувся до Регламентного комітету з проханням не блокувати запровадження системи. Також він повідомив, що досі Держстандарт не видав акт щодо сертифікації системи.

«Юрій Анатолійович Кармазін (депутат з фракції НУ-НС) мені сказали, що знайомий чи родич зараз почав керувати Держстандартом, то зверніться, будь ласка, до них, хай прискорять процедуру сертифікації і стандартизації», - сказав Яценюк.

Голова ВР укотре нагадав, що відповідно до ст. 84 Конституції України народний депутат голосує виключно особисто.

«Порушення цієї процедури є не чим іншим, як неконституційним прийняттям актів законодавства Верховної Ради України», - сказав він.

Від “Аратти”: нардепам варто було б врешті вирішити процедурне питання, яке записано у Конституції. Або змінити чи уточнити принцип голосування «один депутат - один голос», або чітко обумовити у Основному законі, коли і за яких умов нардепи мають право делегувати свій голос колегам по фракції, відповідно до її рішення, а коли голосують виключно персонально.

До, речі така практика існує у багатьох парламентах світу, в країнах, де існує чітка партійна виборча система.

В Україні ж, із переходом на пропорційну систему, голосування за той чи інший законопроект відбувається за рішенням фракції. Тобто, депутати партійної фракції мають голосувати так, як вирішила більшість колег по фракції, хоча при тому, кожен має право на окрему думку, тобто публічний виступ із оприлюдненням своєї позиції.

Отже, суто мажоритарний принцип, записаний у Конституції, наразі просто не відповідає реаліям, бо фактично - результат голосування вирішується заздалегідь фракцією. Проте, формальне існування старого принципу є мотивацією для політичної корупції.

Зокрема, ми, у цьому скликанні неодноразово спостерегали, як єцуни із ватаги Балоги голосують всупереч рішенню і фракції НУ-НС, і демкоаліції, що, врешті, й спричинило парламентську кризу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.