США і Європа не повинні пасивно спостерегати російську агресивність

Автор/джерело -  © Reuters



Дата публiкацiї - 19.09.2008 18:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5766

Країни Заходу повинні спільно виступити проти “розбишаки” в особі Москви і не дати Росії отримати вигоду з військової операції в Грузії.

Про це сказала держсекретар США Кондоліза Райс.

Першу велику промову про Росію, після грузинської кампанії, Райс витримала в жорстких тонах, не обмежучи себе в епітетах. Вона сказала про зростаючу авторитарність і агресивність російської влади і попередила, що Москва не зможе домогтися своїх цілей в Грузії.

"Російські лідери не доб'ються основної мети цієї війни - позбавитися від грузинського керівництва", - сказала Райс.

На її переконання, США і Європа не повинні дозволити Росії заробити дивіденди на операції, яку Райс назвала агресією проти грузинського уряду Михайла Саакашвілі.

"Наша стратегічне завдання зараз - чітко дати зрозуміти російським лідерам, що їхній вибір веде Росію по шляху добровільної ізоляції і втрати своєї ролі на міжнародній арені", - сказала Райс.

"Ми не можемо дозволити собі укріпити упередження, схоже, властиві деяким російським політикам: якщо жорстко тиснути на вільні нації - залякувати і накидатися, - ми змиримося, забудемо і, врешті-решт, здамося", - сказала Райс.

"Сполучені Штати і Європа повинні дати відсіч подібній поведінці і тим, хто її відстоює" - сказала Райс.

Держдепартамент США повідомив, що перед виступом в Німецькому Фонді Маршалла - неурядовій організації, створеній для розвитку зв'язків між США і Европой, - Райс зателефонувала російському колезі Сергію Лаврову і попередила його.

За час роботи Райс - колишнього експерта по Радянському Союзу - в адміністрації Буша стосунки Росії і США послідовно погіршувалися. В четвер Райс назвала російську військову кампанію в Грузії частиною "загальної картини погіршення поведінки" Москви, що включає також використання нафти і газу, як знаряддя зовнішньополітичного тиску, припинення скорочення звичайних озброєнь і спроби загрожувати іншим країнам ядерною зброєю.

"Картина, яка з цього складається, така: Росія стає все більш авторитарною у внутрішній політиці і все агресивніше - в зовнішній", - сказала Райс.

Вона повторила колишні заяви Вашингтона про те, що спроби Росії приєднатися до Усесвітньої торгової організації і елітарної Організації економічного співробітництва і розвитку зараз опинилися під питанням.

Райс натякнула й на відсутність у Москви явних союзників в світі, привівши в приклад визнання незалежності двох регіонів, що відкололися від Грузії, про яке услід за Кремлем заявили лише палестинський рух "Хамас" і президент Нікарагуа.

"Схвальні жести від Данієля Ортеги і "Хамас" навряд чи можна назвати дипломатичним тріумфом", - сказав розділ зовнішньополітичного відомства США.

Іншу спробу Росії заявити про себе - відправку двох бомбардувальників до Венесуели - Райс описала в тому ж зневажливому дусі.

"Ми упевнені, що наші зв'язки з сусідами... жодним чином не зміняться, якщо пара застарілих бомбардувальників відвідає один з небагатьох автократичних режимів в Латинській Америці", - сказала Райс.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.