Президент Ющенко в Америці. На Генасамблеї ООН

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 24.09.2008 12:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5790

У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку триває загальна дискусія в рамках 63-ї щорічної сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Сьогодні там має виступити Президент України Віктор Ющенко.

Першого дня на світовому форумі здебільшого сталося те, чого всі очікували. Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, який за традицією вітав учасників, звинуватив багаті держави у бракові належної уваги до проблем бідних та упосліджених.

Він казав, що 700 мільярдів доларів, що їх Вашингтон пропонує витратити для порятунку збанкрутілих брокерських компаній та банків, краще було б використати для підвищення рівня життя злиденних світу цього і на лікування епідемічних захворювань, таких, як СНІД і малярія. Втім, лідер світової організації визнав важливість відвернення глобальних фінансових потрясінь.

Як і очікували, президент США Джордж Буш у своїй промові на чільне місце поставив проблему боротьби з міжнародним тероризмом і заохочення руху до свободи й демократії. Як приклад народного прагнення свободи Буш згадав «помаранчеву революцію» в Україні.

Буш також різко скритикував Росію за її вторгнення до Грузії. За його словами, цей крок Москви став порушенням принципу Статуту ООН, що всі держави, великі і малі, мають рівні права. Президент США закликав усіх єднатися в підтримці народу Грузії.

Буш і його дружина Лора дали обід у Нью-Йорку на честь «мужніх борців за свободу», як висловилася представниця Білого Дому Емілі Лорімор. За її словами, президент вітав «політичних дисидентів, які обмірковують шляхи сприяння свободі, захистові прав і гідності народу».

Серед запрошених був Олександр Казулін, білоруський опозиційний діяч, нещодавно звільнений із тюрми. Також був на обіді Гаррі Каспаров, непримиренний критик Кремля, Натан Щаранський, ізраїльський громадський діяч, колишній радянський політв’язень, Лоді Ґ’ярі, спеціальний посол Далай-Лами, і Вітаутас Ландсберґіс, литовський депутат Європарламенту, колишній президент Литви.

Плани Ющенка дещо змінилися

Віктор Ющенко ж, який теж перебуває в Нью-Йорку, крім власне участі в сесії Генасамблеї ООН має й іншу програму.

Зокрема, Президент України мав виступити на так званому «Форумі світових лідерів» у Колумбійському університеті.

Але, як пояснила Таня Домі, відповідальна за зв’язки з пресою Колумбійського університету, Віктор Ющенко зненацька без пояснення причин скасував свою участь у цьому круглому столі.

Натомість Ющенко погодився виступити у Раді закордонних справ – це вельми впливова нью-йоркська неурядова громадська організація.

Також Президент України має зустрітися з Сарою Пейлін, кандидатом на віце-президента США від Республіканської партії.

Зранку 23 вересня Ющенко відвідав нью-йоркську фондову біржу на Волл-Стріт, як він це робить завжди, коли приїздить до міста. Але біржа падає так, що й візит високого гостя їй не допоміг. Курс цінних паперів у понеділок, згідно з показником індустріального індексу Доу-Джонза, впав на 161 пункт.

24 вересня о 10-й ранку Президент України має виголосити промову з трибуни Генеральної Асамблеї ООН. У Києві на той час буде п’ята година дня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.