Мирні будні російської армії: повальний алкоголізм, вбивства і знущання над строковиками

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 24.09.2008 14:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5792

У Сочі розслідується кримінальна справа, порушена у зв’язку з вбивством рядового в одній з військових частин.

Про це в середу повідомив керівник військового слідчого відділу Слідчого комітету при прокуратурі РФ по сочинському гарнізону Владислав Соколов.

За даними слідства, увечері 19 вересня 23-річний лейтенант з пістолета Макарова вистрілив впритул в голову 19-річного рядового. По словах Соколова, рядовий помер на місці від отриманого поранення.

Порушено кримінальну справу за частиною 1 статті 105 УК РФ (вбивство). Слідство встановлює мотиви події, сказав Соколов. Як відзначив представник слідства, відомо, що "конфлікту між товаришами по службі не було".

"Загиблий доставлений в управління військової судової медицини експертизи Ростова-на-Дону. Проводяться хімічна і біологічна експертизи", - повідомив Соколов.

Тим часом 101-й гарнізонний військовий суд починає наново розглядати справу про загибель в армії солдата-строковика Миколи Ішимова.

20 серпня минулого року прапорщик частини ракетних військ стратегічного призначення 23-річний Владимир Базельов в стані алкогольного сп'яніння застрелив солдата на очах у товаришів по службі і біг з пістолетом. Вироком суду прапорщик отримав 3 роки і 4 місяці колонії-поселення.

Батьки хлопчика були обурені вердиктом суду, і подали касаційну скаргу. Вирок Базельову був скасований унаслідок надмірної м'якості покарання. Зараз сторону батьків представляють юристи фонду "Право Матері". Вони також мають намір добитися від військової частини компенсації моральної шкоди батькам хлопчика.

У матеріалах справи виявилися шокуючі факти.

За словами голови правління фонду "Право Матері" Вероникі Марченко, у військовій частині процвітає алкоголізм. "У матеріалах справи дуже детально написано, що спочатку прапорщик Володимир Базельов випив півлітра горілки, через деякий час пиво, потім він купив ще одну пляшку горілки, пішов спати, прокинувся і ще випив горілки і так далі, – розповіла Марченко. – На декількох сторінках справи йде перерахування сортів і виробників спиртних напоїв, які він спожив. Потім він вишикував в два ряди підлеглих і почав ходити уздовж цього ряду, граючи пістолетом, і говорити: "Ну що? У кого вистрілити? У тебе або в тебе?" Вистрілив в Колю Ішимова". Але, за її словами, на місці Колі міг опинитися будь-хто.

На думку юристів, перше слухання справи проходило з безліччю порушень.

Зокрема, суд не тільки не побачив необхідності в тому, щоб викликати всіх свідків, але навіть не намагався оприлюднити їхні свідчення, наявні в матеріалах справи; також потерпілим було відмовлено в прогляданні відеозапису слідчого експерименту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.