Міністр Ігор Ліховий звітує про експорт української культури за рубіж

Автор/джерело -  © «Музейний портал України»



Дата публiкацiї - 29.07.2006 03:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=580

18–23 липня ц.р. відбувся візит до Чикаго Міністра культури і туризму України І.Д.Ліхового, який мав численні зустрічі з представниками американських мистецьких інституцій, міської влади та української громади.

І.Д. Ліховий в ході візиту детально ознайомився з досвідом роботи та функціональною структурою провідних чиказьких культурних закладів, відвідавши музей «Філд Мюзеум», Чиказький інститут мистецтв, парковий комплекс «Мілленіум» та інші відомі музейні і мистецькі установи.

Головною подією візиту стала участь Ігоря Ліхового у відкритті виставки «Перехрестя: модернізм в Україні 1900-1930 років» - найбільшої в США за весь час двосторонніх відносин художньої експозиції, присвяченої українському мистецтву початку XX століття. Виставка, яка розміщена в центра міста в історичній будівлі Чиказького центру культури, організована Фондом міжнародного мистецтва і освіти та Національним художнім музеєм України, за участю Департаменту культури мерії м. Чикаго і Комітету побратимських відносин «Чикаго-Київ», та за сприяння Посольства України в США і Генерального консульства України в Чикаго.

Експозицію сформували майже 70 творів відомих художників - авангардистів з колекцій українських музеїв, зокрема. Національного художнього музею України, а також приватних зібрань.

У ході церемонії відкриття Міністр, насамперед, зачитав присутнім привітання Президента України Віктора Ющенка. Далі в виступі І. Ліховий висловив глибоку подяку організаторам заходу, які впродовж кількох років цілеспрямовано і настійливо втілювали в життя свою мрію – ознайомити широкі кола американської громадськості з традиціями і особливостями української школи модерного живопису. Ігор Ліховий також висловив сподівання, що виставка «Перехрестя: модернізм в Україні 1910–1930 років» стане початком цілої низки наступних проектів, завдяки яким пересічні американці зможуть відкрити для себе багатий світ українських культурних надбань.

Плідними стали зустрічі І. Ліхового з представниками міської влади та членами Комітету побратимських відносин «Чикаго-Київ». Під час зустрічей був обговорений план подальших дій щодо розвитку культурної і туристичної сфер українсько-американських відносин на регіональному рівні.

Крім того, за організацію і проведення виставки «Перехрестя: модернізм в Україні 1910-1930 років» голова Комітету побратимських відносин «Чикаго-Київ» М. Фаріон була відзначена подякою Міністерства культури і туризму України.

Поряд з американськими закладами, Міністр приділив значну увагу і культурно-мистецьким установам української діаспори. У цьому зв'язку 22 липня ц.р. Міністр культури та туризму відвідав Український національний музей та Український інститут модерного мистецтва. Під час зустрічей з колективами цих закладів, за популяризацію української культури і розвиток музеїв вони були відзначені грамотами Міністерства культури і туризму України.

Крім того, за визначний внесок у розвиток і популяризацію української культури, грамотами Міністерства також були нагороджені чиказький танцювальний ансамбль «Громовиця» та хор «Сурма», який в наступному році відзначатиме восьмидесятилітній ювілей свого існування.

І. Ліховий також вручив подяки Міністерства культури і туризму України видатним місцевим діячам музейної і мистецької сфер, зокрема, К. Драгомирецькій, М. Ковальському, Є. Ковальській та З. Городиському.

За організацію та проведення мистецької виставки «Перехрестя: модернізм в Україні 1910-1930 років» також було відзначене Генеральне консульство України в Чикаго. Під час зустрічі з членами колективу установи грамота Міністерства культури і туризму України була вручена Генеральному консулу України в Чикаго В. Корзаченку.

Візит І. Ліхового до Чикаго супроводжувався значною увагою ЗМІ. Міністр культури та туризму України дав численні інтерв'ю репортерам місцевих друкованих та електронних мас-медіа, зокрема, газетам «Час і події», «Українське слово», «Віче» телепрограмі «Узір», радіостанції «Українська Хвиля», а також виступив в прямому ефірі радіостанції «Незалежне Радіо».

У ході візиту І. Ліхового супроводжувала українська делегація, до складу якої входив директор Національного художнього музею України А. Мельник, співробітники цього закладу та представники ділових кіл, які надали фінансову підтримку проведенню мистецької виставки «Перехрестя: модернізм в Україні 1910-1930 років».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.