Росія веде проти України інформаційну війну. Це вже навіть СБУ побачило

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 25.09.2008 16:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5801

СБУ стверджує, що проти України здійснюється цілеспрямована інформаційна кампанія зі створення негативного іміджу держави.

"Аналіз ситуації дозволяє стверджувати, що на даному етапі проти України здійснюється цілеспрямована інформаційна кампанія по створенню негативного іміджу нашої держави з використанням сфабрикованих "документів", - сказала глава прес-служби СБУ Марина Остапенко.

Зокрема, за її словами, в травні 2007 року представники одного з російських телеканалів, під час перебування в Україні, намагалися зробити репортаж про нібито функціонування на території Криму баз підготовки терористів міжнародної релігійно-екстремістської організації Хизбут-Тахрір. З цією метою журналісти, за матеріальну винагороду, найняли кримських татар, які імітували під час відеозйомки процес навчання так званих бойовиків і надавали інформацію про знаходження баз чеченських терористів на півострові.

Остапенко також заявила, що російські правоохорнці, з використанням психологічного і фізичного тиску, змусили затриманого на території Чечні громадянина України надати свідчення, про нібито його причетність до УНА-УНСО. З цією ж метою вони переодягнули його у військову форму і відзняли відеофрагмент, де він стріляє з ручного кулемета Калашникова. Вказані кадри супроводилися коментарем про нібито проходження спеціальної підготовки членами УНА-УНСО в Україні перед відправкою до Чечні.

Крім того, цю людину намагалися змусити після повернення в Україну зайнятися вербуванням українців для нібито участі в терористичних діях на території Росії.

"Метою всіх цих дій, на нашу думку, є спроби сфабрикувати документальні матеріали компрометуючого характеру про нібито участь громадян України в бойових діях на Кавказі", - відзначила Остапенко.

Окрім цього, вона розповіла, що в жовтні минулого року, використовуючи методи психологічного тиску, офіційні представники російських правоохоронних органів схилили до негласної співпраці громадянина України, який в нетверезому стані порушив правила перетину українсько-російського кордону.

У своїх поясненнях ця людина сказала, що його змусили повідомити про те, що він нібито проходив диверсійну підготовку на базі УНА-УНСО в Львівській області, а також, що він нібито прибув до Росії з метою участі в терористичних операціях у складі незаконних воєнізованих чеченських формувань.

За її словами, цю людину змусили написати про нібито відомі йому місця таємних баз підготовки ісламських терористів на території Криму.

"В результаті перевірки СБУ викладених відомостей, жоден факт не підтвердився, більш того, з'ясувалося, що цей громадянин ніколи в житті не був ні у Криму, ні у Львові", - відзначила Остапенко.

Окрім того, Служба безпеки України в серпні - вересні зафіксувала кілька спроб вербування громадян України, яких планували переправити в зону грузино-російського конфлікту.

За її словами, підозрювані у вербуванні обіцяли українцям 200-500 доларів на добу за участь у конфлікті.

Відбір кандидатів був специфічним: кандидат повинен був мати спеціальний вишкіл , володіти навичками підривника.

У більшості випадків спроби вербування українців, для виїзду в зону конфлікту, відбувалися в тих регіонах України, де раніше перебували великі військові частини спеціального призначення.

Остапенко повідомила, що 24 вересня СБУ попередило останній випадок вербування українців, затримавши підозрюваного, котрий безпосередньо вербував колишніх військовослужбовців.

Цей підозрюваний є українцем 38-ми років, народився в Росії й проходив службу в Афганістані.

Після затримання, організатор повідомив, що співпрацював з жителькою Сухумі, яка після початку воєнних дій в Грузії, запропонувала йому постачати в Абхазію відповідно підготовлених українців.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.