Президент Ющенко незадоволений. Як завжди - демократичним урядом і газом

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 26.09.2008 15:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5811

Президент занепокоєний ситуацією у газовій сфері.

Про це Глава держави заявив, відкриваючи засідання Ради національної безпеки і оборони.

Президент запропонував окремо обговорити ситуацію з переговорним процесом щодо умов імпорту російського природного газу для українських споживачів.

«Я вимагаю: уряд повинен розпочати офіційні переговори. Ті заяви, які викладалися урядом з цього питання, повинні бути розшифровані, сформовані повинні бути директиви, і ми повинні день за днем невпинно вести ці важкі переговори, а не перешептування», – сказав Президент.

Він також висловив занепокоєння проблемами національної компанії «Нафтогаз України», які залишаються невирішеними. Зокрема, поточного року не вдалося збалансувати фінансовий стан компанії. «Ані рішення РНБО від 1 лютого 2008 року, ані фінансовий план компанії, затверджений урядом із більш ніж піврічним запізненням, на сьогодні не виконуються», – сказав Президент.

У результаті, за розрахунками «Нафтогазу України», які були перевірені фахівцями РНБО, поточний дефіцит коштів компанії сягнув уже 9,1 млрд. грн.

Президент відзначив, що проблеми поточного року перенесено урядом на рік наступний: коштів у 8,7 млрд. грн., передбачених у проекті Державного бюджету на 2009-й рік, не вистачить навіть на покриття вже існуючого дефіциту.

«Проблеми, характерні для 2008 року для «Нафтогазу», автоматично переносяться на 2009 рік», – попередив Глава держави Прем'єр-міністра і Міністра фінансів.

«Це означає, що або на наступний рік заплановано рішучі зміни у ціновій політиці для споживачів, у що я мало вірю, оскільки на це треба мати професійність і мужність, або обсяг коштів, необхідних для компенсації різниці цін, значно занижено», – оцінив Президент такий підхід.

Ющенко зазначив і таку проблему в газовій сфері, як неплатежі і невідповідність тарифів на тепло та гаряче водопостачання економічно обґрунтованому рівню.

«Ми повинні готувати власну економіку, власне подвір'я до тих вимог, які є реальністю», – сказав Президент, наголосивши, що ціни на енергоносії з року в рік зростатимуть. Відтак визначення їхньої вартості для споживачів має бути чесним. Пільгова ціна має бути передбачена окремою політикою для найбільш вразливих верств населення.

«Не можна через пільгову цінову політику відшкодовувати мільярдерам, мільйонерам. Ми витрачаємо мільярди коштів для того, щоб віддати їх багатим, замість того, щоб віддати їх бідним», – сказав Глава держави.

За словами Ющенка, газопостачання має грунтуватися на таких принципах:

Безплатного газу ні для кого немає;

- Тарифи для споживачів покривають 100% собівартості

- Нові відносини між Державним і місцевими бюджетами – або Мінфін погоджує тарифи і передбачає для покриття невідповідності необхідні субвенції, або зменшує дотації регіону на суму заниження тарифів для споживачів.

Узагальнюючи свою оцінку ситуації в газовій сфері, Президент сказав, що не бачить єдиної цільної політики, а це становить одну із загроз стабільності української економіки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.