Президент Ющенко незадоволений. Як завжди - демократичним урядом і фінансуванням армії

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 26.09.2008 16:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5812

Глава держави вимагає від уряду адекватного фінансування Збройних Сил у 2009 році.

Про це Віктор Ющенко заявив, відкриваючи засідання Ради національної безпеки і оборони.

Глава держави наголосив, що забезпечення обороноздатності держави та розвитку Збройних Сил набуває особливої актуальності.

Анонсуючи внесене до порядку денного засідання питання видатків бюджету на забезпечення національної безпеки і оборони, Президент нагадав, що його не влаштовують обсяги фінансування армії як у поточному Державному бюджеті, так і в його проекті на наступний рік. Видатків, передбачених урядом, вистачає виключно на нагальні потреби, і лише дрібна частка йде на розвиток.

«Я не можу дати акцепт на такий урядовий підхід до теми фінансування оборонної функції і безпекової політики держави. РНБО повинно виступити однозначно: не треба цей популізм продовжувати на українському війську. Я не можу назвати патріотами тих людей, які мають таке відношення до солдата», – попередив Глава держави.

За його словами, через недостатнє фінансування перехід до професійного війська та комплектування армії військовослужбовцями за контрактом поставлений під загрозу виконання у визначені строки.

«Ця програма зірвана бездарним підходом уряду», – вважає Президент.

Він повідомив, що на порядок денний засідання також винесено питання вдосконалення системи керівництва Збройними Силами, іншими військовими формуваннями, правоохоронними органами у разі виникнення загроз: необхідно на рівні РНБО розробити комплекс заходів, який дозволить досягти ефективної взаємодії між ними під час виконання завдань у кризових ситуаціях.


Також під час засідання розглядатимуться стан та проблеми розвитку озброєння і військової техніки Збройних Сил.

«Бюджет 2009 року повинен бути першим бюджетом, де українська армія починає підтримувати військово-промисловий комплекс», – сказав Президент, наголосивши, що український ВПК володіє унікальними розробками від танкової до ракетної техніки.

Він також анонсував розгляд питань зберігання та утилізації надлишкових запасів зброї і ракетного палива, що неодноразово ставали предметом уваги РНБО.

«Сьогодні фінансування відсутнє, план 2008 року зірвано, хоча і він був занадто скромний. Нам треба переглянути це і встановити жорсткий контроль, ясну політику і спільні домовленості», – сказав Президент.

Підбиваючи підсумки свого вступного словами, Глава держави нагадав про виняткове значення для держави обороноздатності національної армії, для чого необхідно достатні обсяги фінансування.

«Я хотів би, щоб у контексті тих рішень, які ми сьогодні приймемо з цих питань, у нас була одна відповідь: український уряд повертається обличчям до солдата, до офіцера», – сказав Віктор Ющенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.